Мелтем Йълмаз, автор на "Сорая": Най-важното е да се каже истината. Без страх.

ОFFNews 18 януари 2017 в 16:25 6209 1

Снимка Манол Дончев

Разследващата журналистка Мелтем Йълмаз се срещна с българските читатели в литературен клуб „Перото“ във вторник вечер. Тя гостува в България по покана на издателство „Софтпрес“, което в края на 2016 публикува дебютния ѝ роман „Сорая“.

Книгата е базирана на журналистическите разследвания на Йълмаз и срещите ѝ с бежанци в турските лагери по границата със Сирия веднага след началото на войната там.

„Сорая“ разказва истинската история на младо момиче, чийто свят се срутва заедно с дома му по време на бомбардировка. Сорая и семейството ѝ напускат познатия им свят и се отправят към границата с Турция в търсене на по-добър живот. Без пари и без документи те попадат в суровите условия на бежанския лагер – без изход и без надежда.

„Имах възможност сама да обиколя тези лагери. Видях страдание, глад, мизерия... Всъщност толкова много неща бях видяла предварително, че властта нямаше как да откаже да ме пусне в лагера, заяви Йълмаз по време на пресконференция за медиите.”

Базирана на журналистически разследвания, „Сорая“ разкрива редица неудобни истини за действителността в тези лагери и съдбата на жените в тях.

„В този роман има твърде много истини. Много от сирийските момичета са вземани като втори или трети съпруги. Видях дори как ги купуват и как, когато омръзнат на собствениците си, ги оставят на улицата. Така в мен се оформи образът на онази Сорая, която съм превъплътила в романа.“

На въпрос от публиката страхувала ли се е, докато е пишела романа си, и притеснява ли се, че успехът може да ѝ донесе беди, Мелтем Йълмаз отговори:

“Не е възможно човек да пише, ако се автоцензурира. Най-важното е да се каже и да се напише истината. Без страх.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

1

ELPIDA

18.01 2017 в 18:21

“Не е възможно човек да пише, ако се автоцензурира. Най-важното е да се каже и да се напише истината. Без страх.


Хубава жена и прекрасен отговор, който ми навява мисълта, че и романът е добър.
Не разбрах защо,отваряйки всички линкове с анонси не прочетох името на преводача,който никак не е за пренебрегване в художествения превод.