Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в пиесата „Рейс“ по Стратиев

Оffnews 10 февруари 2017 в 17:18 4225 0

Първата постановка на „Рейс“ в Сатиричния театър е през март 1980 година. Успехът на спектакъла, който в езоповски стил критикува премълчаваните проблеми в тогавашното общество, е изключително голям. За всяко представление опашките за билети се вият по улица „Раковска“, а подвикванията за билети „Търси се” не стихват.

Хората искат да гледат любимците на Сатиричния театър – Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Хиндо Кисимов, Васил Попов, прохождащата тогава в професията Мария Статулова.

На сцената - рейс, който никога не стига до там, за където е тръгнал, девет души са завладени от паника и ужас. Те приемат пасивно съдбата си. Решават, че като не назовават проблемите си или се правят, че не ги забелязват, те сами ще ги подминат.

В „Рейс“ на проф. Митков участват Тончо Токмакчиев, Мартина Вачкова, Александра Сърчаджиева, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Петър Лъджев и Светломир Радев. Режисьорът решава да промени една от мъжките роли, която навремето се играе от Парцалев, и да я повери на Мартина Вачкова.

„В началото, когато четях репликите на моя персонаж в пиесата, непрекъснато чувах гласа на Парцалев“ – разказва Мартина.

„Така става и когато чета текстовете на Радичков – тогава чувам гласа на баща ми. Знаех, че в „Рейс“ Стратиев пише ролята специално за Парцалев. А в ролята, която сега се играе от Тончо Токмакчиев, докато четях пиесата, чувах гласа на Калоянчев. Сега Тончо играе неговата роля…“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови