Любовните писма на Иван Вазов излизат в книга

Оffnews 06 февруари 2017 в 19:37 6739 1

Националният литературен музей отваря врати на къща музей „Иван Вазов“ за премиера „Любовта е златен сън“ - книга, събираща любовна лирика и интимни писма на Патриарха на българската литература.

На 9 февруари 2017 г. от 18 ч. на ул. „Иван Вазов“ №10 в столицата ще бъде официалната премиера на книгата, която представя най-характерните за поета любовни стихове и документирани в писма романтични събития от живота му.

Като домакин на събитието музеят ще потопи гостите в атмосферата на интимния му живот и посредством снимки на Евгения Марс, сватбената му фотография с Атина Болярска, ръкописи, писма, шаржове и вещи на самия творец.

Коментарите към стиховете обясняват любопитни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на твореца, но и за неговия характер. Интимният свят на Вазов, за да бъде правилно разбран, е обяснен на фона на промените, които настъпват в българското общество и в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX век – времето, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща изданието и в оригинална хроника на този период, допълват от Националния литературен музей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови