Лени Кравиц показва своя изложба в България (снимки)

OFFNews 07 март 2016 в 14:12 9350 1

Лени Кравиц позира пред свои снимки в галерия "Лайка".

На 7 април 2016 г. от 18:30 часа в галерия „VIVACOM Art Hall“, на ул. „Гурко“ №4, ще бъдат открити изложбите на Лени Кравиц и Матю Битон - „Flash“ и „Ascension“.

Прочут, обожаван, постоянно наблюдаван, обграден от фенове, репортери, папараци, всички оборудвани със смарт-телефони, камери, микрофони и светкавици. Лени Кравиц насочва обектива към тези, които го следват навсякъде. Той обръща ловко фокуса и събитята, снима тези, които го снимат, така се ражда серията „Flash“ – черно бели фотографии, запечатали ежедневието на звездата през нейните собствени очи, ярки образи, неочаквно хванати в клопката на собсвените си действия.

“Интересно е, че същите тези хора, които ме преследват, за да ме снимат, са станали тема на изложбата ми. Чрез завъртане на обектива обратно върху тях, аз косвено поглеждам към себе си и сюрреалистичния свят, в който живея, когато пътувам. Този, който някога е бил ловец, се превръща в плячка”, споделя Лени.

Той разказва, че когато е бил на 6-7-годишна възраст, често се е случвало да си играе с „Лайка“-та на баща си – тогава кореспондент във Виетнам, като апаратът му се е виждал изключително интересен с всичките си копченца и лъскав вид.

С течение на времето фотоапаратът спира да го интересува така живо и Лени започва да се занимава с музика, за да стане звездата, която познаваме днес. Преди 1-2 години обаче негов приятел фотограф дава на артиста своя фотоапарат, за да поснима. Камерата се оказва модел на „Лайка“, което залива Кравиц със спомени за детството и баща му.

Част от изложбата „Flash“. Снимка: Лени Кравиц. "OstLicht Gallery Vienna".

Той решава да излезе навън и да снима света около себе си – парадоксално обаче светът около него също го снима.

„Вместо да се нервя, че не мога да се разхождам спокойно навън и да снимам – аз фотографирах каквото беше пред мен. Трябва да уловиш момента от твоя собствен живот, който стои пред теб. Затова започнах да снимам хората, които снимат мен, това се превърна в танц, в игра“, казва музикантът.

От компанията „Лайка“ се свързват със звездата и заедно създават лимитираната серия от 125 фотоапарата „Leica M-P Correspondent“. Дизайнът е дело на Кравиц и неговата компания за дизайн, като външният вид и името са вдъхновени от бащата на Лени и камерата, която той ползва, докато е военен кореспондент във Виетнам, и която подарява на сина си, когато артистът е на 21 години.

Дизайнът е старомоден и представлява преработена версия на модела „Leicaflex“, който обаче притежава всички модерни технологии. Визията му е специално обработена, за да не изглежда чисто нов, а употребяван.

Част от изложбата „Flash“. Снимка: Лени Кравиц. "OstLicht Gallery Vienna".

Част от изложбата „Flash“. Снимка: Лени Кравиц. "OstLicht Gallery Vienna".

“Харесвам нещата с история, които имат живот и какво да разкажат”, коментира Лени, като допълва, че винаги се чувства по-комфортно, използвайки стари дрехи, обувки, китари, фотоапарати и т.н.

Освен снимките, които прави Кравиц, изложбата „Ascension“ покаже и фотографиите на дългогодишния приятел на музиканта - Матю Битон. Фотографът застава от другата страна на обектива и ни представя ежедневието на рок звездата на сцената, на път и когато си почива.

По този начин „Flash“ и „Ascension“ се обединяват, за да представят гледните точки за живота на музиканта отвън и отвътре в един цялостен спектър.

Експозицията на Кравиц в България е третата му публична изява като фотограф до този момент. Дебютът си той прави на 5 март миналата година в галерия „Лайка“ в Лос Анджелис, а втората си изложба организира в галерия „Остлихт“ във Виена.

Събитието е шестата изложба от платформата „Майстори на фотографията“ на фондация МУСИЗ, която запозна българската публика с работата на някои от най-известните и влиятелни американски фотографи като Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена, Майкъл Хюи и Бил Оуенс.

Част от изложбата „Ascension“. Снимка: Матю Битон.

Лени Кравиц (51) е американски рок музикант, продуцент и актьор. Роден е в семейството на евреина с руски произход Сай Кравиц и актрисата с бахамски корени Рокси Рокър. Благодарение на продуцентската работа на баща си в телевизията, Кравиц се запознава и израства в среда с някои от най-големите музикални имена на онези години, които го оформят като артист.

Лени е носител на множество награди, сред които „Грами“, БРИТ, „Американска музикална награда“, наградите на MTV и др. Албумите са му продадени в десетки милиони бройки по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови