„КвАртал фестивал“ вдъхва културен живот на столицата

ОFFNews 22 август 2016 в 21:37 5839 0

Между 16-18 септември, в района на стария еврейски квартал в София, разположен в периметъра между бул. "Дондуков", "В. Левски", "Сливница" и "Мария Луиза", ще се проведе първото издание на „квАРТал фестивал“ – фестивал за култура и начин на живот.

В рамките на три поредни дни обособеният периметър ще се преобрази и ще отвори вратите си за всички жители и гости на столицата, които имат отношение към София и са любопитни да изследват огромния потенциал на региона.

Множество ключови локации ще очакват посетителите, за да им покажат атрактивни изложби и документални кадри, свързани с интересното минало и важното историческо значение на района. В рамките на събитието са предвидени още разнообразни представления, артистични пърформънси, лекции и работилници.

Вратите си за гостите ще отворят и многобройните действащи в периметъра ателиета, арт-пространства и различните йога и спортни центрове, а специална обиколка ще покаже и потенциалните, все още неизследвани и празни пространства на всички заинтересовани да ги наемат и да ги превърнат в място, където могат да реализират своите бизнес и артистични идеи.

Няколко специални обиколки ще обогатят знанията на гостите на „квАРТал фестивал“ – те ще представят сградите с интересна архитектура, ще разкажат историята на техните обитатели, ще покажат всички скрити „съкровища“ и ще хвърлят светлина върху един от най-проспериращите и интересни софийски региони от началото до средата на миналия век.

За доброто настроение на посетителите са подготвени и специални гурме и бар обиколки с много изненади и награди, а музикалната програма, включваща както изпълнения на живо така и диджей партита, ще допринесе за хубавата атмосфера на събитието.

Дългосрочната цел на проекта се формира около необходимостта от изграждането на квартал за изкуство и култура в София, която се поражда не само от идеята за децентрализация, но и играе важна социална роля за икономическото и културно развитие на съвременното общество в града.

В цял свят от отдавна съществуват квартали, в които артистите имат поле за изява за разнообразни форми на творчески дейности, без те да бъдат затворени в рамките на традиционното, без нужда от официализиране и категоризиране.
Обособяването на действаща културна зона в София, е от изключителна важност за икономическото и културно развитие на града. Примерите за положителното влияние на артистичните квартали в Европа са многобройни, а тези, които са извън Стария континент, доказват тяхната социо-културна роля в съвременното общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови