Комедийната класика „Странната двойка“ с премиера в Сатирата

ОFFNews 27 октомври 2016 в 14:48 7373 1

Снимка от представлението.

Невротичният чистник Феликс е изгонен от жена си и се нанася при своя немърлив и склонен към хазарт приятел Оскар. Съвсем скоро от разхвърляна бърлога на разведен мъж апартаментът се превръща в лъщящо от чистота жилище. Седмичният покер на мъжката компания на Оскар обаче не върви, защото вместо да държи картите и да залага, Феликс пече сладкиши и маже сандвичи… 

И Оскар започва да се замисля дали не е време да се освободи от тази досадно изрядна домакиня от мъжки пол и дали има място за две противоположности под един покрив?

За това разказва комедийната класика „Странната двойка“, чиято премиера ще видим на камерната сцена на Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 28 октомври. А в случай, че я пропуснете, може да си вземете билет за 7, 14 или 26 ноември от 19:30 часа.

"Пиесата на Нийл Саймън деликатно ни напомня, че приятелството е трудно изкуство", казва режисьорът Андрей Аврамов. С много тънка ирония в „Странната двойка“ се говори за толерантността и търпимостта към различността на околните. Тук присъства и темата за самотата и търсенето на контакт с другия. И за всичко това се говори по един забавен и ироничен начин.

Освен Константин Икономов (Феликс) и Светломир Радев (Оскар), които правят шеметен дует на сцената - в пиесата ще видите и другите млади звезди на Сатирата: Мартин Каров, Богдан Казанджиев, Явор Борисов, Милена Аврамова и Ирина Първанова

Комедията "Странната двойка" ("The Odd Couple") има дълга и необикновена съдба. Написана е през 1965 година. След бродуейския си успех и наградите "Тони" Нийл Саймън адаптира пиесата си за филм, превърнал се в класика за комедийното кино. В главните роли са Джак Лемън и Уолтър Матау, а за сценария си Саймън получава номинация за "Оскар". По-късно е заснета и втора част на киноверсията.

В следващите години уникалните характери на Оскар и Феликс се появяват в няколко телевизионни сериала, последният от 2015 година. По пиесата е сниман и анимационнен филм, а Нийл Саймън решава да напише и друга успешна версия на „Странната двойка“, където всички мъжки роли са пренаписани за жени. И тази версия има голям успех и се поставя също толкова често, както и оригинала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови