Кой и защо може да гласува за "Оскар"-ите

ОFFNews 20 януари 2016 в 16:31 7633 3

Президентът на Американската филмова академия - Шерил Буун Айзъкс, предприе мерки, за да промени състава на организацията, след като за втора поредна година възникна скандал около това, че номинираните за "Оскар" режисьори и актьори са предимно бели, пише Би Би Си.

Според материал на "Лос Анджелис Таймс" от 2012 г., 94% от 5,783-те членове на Академията, имащи право на глас при номинациите, са от европеидната раса, а 77 на 100 от всички са мъже. Чернокожите са около 2%, а латиноамериканците по-малко от 2%.

Гласуващите за "Оскар"-ите са на средна възраст от 62 години, а хората, които са под 50 години, са едва 14% от всички членове.

Как се става член на престижната организация?

На първо място, трябва да работите във филмовата индустрия. Академията има 17 клона, сред които актьори, сценаристи, режисьори, продуценти и т.н. Към нея има 2 категории - членове, принадлежащи към една от горните категории, и сътрудници, които са хора, участващи в снимките на филми, които обаче не попадат сред официалните разклонения.

Всеки един от 17-те клона има свои собствени изисквания, които кандидатите трябва да покриват, преди да поискат членство. Например един артист трябва да е участвал в поне 3 пълнометражни филма "от калибъра на високите стандарти на Академията", като поне един от които трябва да е показан по кината през последните 5 години. Всичките роли трябва да са включвали диалог, не може просто да сте се появили в кадър и да ви зачетат участието.

Особени постижения

Режисьорите трябва да са снимали най-малко два филма, поне един от които да се е завъртял по кината през последните 10 години, като продукциите отново трябва трябва да съвпадат с качеството на Академията, което се определя от нейния изпълнителен комитет. 

Също така не можете просто да си подадете документите за кандидатстване - трябва да бъдете предложени от двама настоящи членове на Академията от същия клон, към който искате да се присъедините.

Потенциалните "спонсори" трябва да имат едно наум, че "подкрепянето на кандидатура за членство в Академията е сериозен ангажимент. Моля, уверете се, че сте сигурни в това, че кандидатът наистина е демонстрирал изключителни постижения в областта на филмовото изкуство, преди да се съгласите да го предложите".

Ако обаче бъдете номиниран от Академията за награда "Оскар", автоматично влизате в списъка им с кандидати за членство, без да се налага да си търсите двама души, които да гарантират за вас. 

След това номинираните и предложените хора биват преценени от различните браншови комитети и борда на председателите на Академията. Шефската колегия взема крайното решение кой да бъде поканен да стане част от елитната група. Веднъж обаче влезете ли, оставате там доживот.

Кандидатурите за членства се разглеждат веднъж годишно през пролетта. Крайният срок тази година е 24 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!