Когато хората страдаха, обичаха и се радваха не по-малко от днес

OFFNews 11 февруари 2017 в 22:45 3162 0

Емил Андреев е роден на 1 септември 1956 г. в Лом. Завършил е английска филология. Работил е като учител, журналист, преводач и преподавател по английски в Богословския факултет на Софийския университет.

Автор е на сборниците с разкази "Ломски разкази" (1996), "Островът на пияниците" (1999), на романите "Стъклената река" (2004; награда ВИК за 2005), "Проклятието на жабата" (2006) и на пиесите "Да убиеш премиер" (2004), "Иманяри", "Бебето".

Негови текстове са превеждани на английски, полски и сръбски.

За книгата си "Късен сецесион", издание на "Лексикон", Емил Андреев разказва:

"Уважаеми читателю,

Мисля си, че животът вече е прекалено преситен с виртуалност. Според мен разказването – независимо от формата и жанра – е като добрата проповед в църквата. Ако е затрогващ този разказ (а аз съм неспасяем романтик), ако хората имат нужда от него и някак си се пречистват, след като го прочетат, то тогава от него има смисъл. Колкото до книгата – това е опит за снимка на нравите в България през 80-те години, в края на чезнещия вече социализъм, но, за жалост, не и на неговия манталитет. Той е в нас и до днес, затова си мисля, че никога не е късно да се прочете „Късен сецесион“. Приятна разходка из онова гротескно време, когато хората страдаха, обичаха и се радваха не по-малко от днес!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови