Кино "Люмиер" отвори врати за ежедневни прожекции (програма)

OFFNews 14 януари 2016 в 19:51 6194 0

В Деня на българското кино – 13 януари, емблематичното кино “Люмиер” официално отвори врати за всекидневни прожекции. 

За тържественото откриване беше избрана премиерата на родния филм “София 100 години столица на българското кино” по сценарий и режисура на Явор Веселинов. Показването на филма е и първият акт на съвместно сътрудничество между Националния дворец на културата и Националния филмов център, които сключиха меморандум за партньорство по-рано същия ден.

„София 100 години столица на българското кино” е по сценарий и режисура на Явор Веселинов, а идеята е на Жана Караиванова. Оператор е Росен Даскалов – Тичъра, художник е Тита Димова, композитор на музиката е Емилиян Гацов – Елби. Продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов. В ролите се превъплъщават Борис Георгиев и Явор Веселинов.
Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на столицата през времето.

Едно осемгодишно момче попада в запуснат, но приказен и мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой в тях – вижда апокалиптична София от “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, размирна София от “Тютюн”, “Немирната птица любов”...Пред очите му се открива стара София от “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и София такава, каквато я познаваме сега – “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”...

Цялата програма на кино „Люмиер” може да видите тук, а ето какво предстои да гледаме от 15 до 21 януари:

- 15 януари, петък, 19:00 часа: Ирмена Чичикова в първия български филм, селектиран за конкурса на фестивала „Сънданс” - "Виктория" на Майя Виткова – 155’;

- 16 януари, събота, 18:15 часа: Майкъл Фасбендър и Марион Котийар в "Макбет", 113’; и от 20:30 часа: Хоакин Финикс и Ема Стоун в "Почти нормален" на Уди Алън, 96’;

- 18 януари, понеделник, 19:00 часа: Никол Кидман и Джулия Робъртс в "Тайната е в техните очи" – 111’;

- 20 януари, сряда, 19:00 часа: Хоакин Финикс и Ема Стоун в "Почти нормален" на Уди Алън, 96’;

- 21 януари, четвъртък, 19:00 часа: Майкъл Кейн, Харви Кайтел и Джейн Фонда във филма на Паоло Сорентино "Младост" – 118’.

Кино “Люмиер” е част от мрежата киносалони “Europa Cinemas” и занапред приоритет в програмата му ще продължат да бъдат българските и европейските филми.

Техниката е закупена специално за салона на кино “Люмиер” – нейните параметри са съобразени с голямото прожекционно разстояние и гарантират максимално качествено изображение. Досега прожекциите се осъществяваха с техника под наем.

Предварителната продажба на билети се осъществява на касите на Билетен център – НДК, а един час преди съответната прожекция - и от касата на кино “Люмиер”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови