Какво правиш, когато никой не те гледа? – в очакване на „Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков

Габриела Динева 25 април 2017 в 08:03 9718 1

Снимка Уикимедия

Актьорът Велислав Павлов влиза в ролята на Емил, а Теодора Духовникова ще му партнира в най-новия игрален филм на режисьора Илиян Джевелеков - „Вездесъщият”. Премиерата на филма е на 13 октомври. Живеем сред камери, животът на нашите деца и внуци скоро може да e поредица от файлове, казва Джевелеков в интервю за OFFNews.

Г-н Джевелеков, кой е Вездесъщият?

В сюжета на филма Вездесъщият е 40-годишен мъж с една написана книга зад гърба си, който обаче си вади хляба като рекламист. От дома на болния му баща изчезват вещи, а там влизат много външни хора – санитари, рехабилитатори и т.н., затова той слага скрита камера, за да хване извършителя. И постепенно се заразява от силата на тайното знание, от това да седиш и да гледаш какво става някъде, където не си. И слага камери в дома си, в офиса си - така започва неговият т.нар. „Big Brother” път. Той се превръща във Вездесъщия, който е навсякъде и вижда всичко.

А извън филма, и в България, и почти навсякъде по света, всичко е опасано с камери и те се слагат с благородна цел – за превенция и за борба с престъпността. Но развитието на технологиите е такова, че днес, за разлика от преди, когато само специалните служби разполагаха с някакви устройства за шпионаж, днес това вече е много достъпно и всеки може да си вземе джаджи, с които да подслушва, записва видео материали и т.н. Казаха ми, че във Великобритания 200 хиляди души работят в службите им за видеонаблюдение. Това е една от темите, които е провокирала в мен размисли за това какво се случва в живота ни. Ако разсъждаваме в позитивен план за тези възможности - утре целият живот на нашите деца и внуци може да бъде сниман и да го има на файлове.

Как това ще се отрази на психиката на хората?

Аз го казвам в позитивен аспект, но разбира се, това ще се отрази на психологическото състояние на хората. И все пак, ако човек реши да запише цялото детство на своето дете с камера, инсталирана в дома му или слага записващи очила, когато излиза навън, в бъдеще ще има видео дневник на целия си живот. Тази технология може да навлезе в живота ни и такъв начин на живот може да се възприеме също толкова бързо, колкото се прие и социалната мрежа Facebook. Ние биваме наблюдавани и сега постоянно – в момента, в който излезеш навън, ти знаеш, че има камери, но не мислиш за това. 

Снимките на филма свършиха. Какво предстои оттук нататък?

Във Facebook страницата на Miramar Film пускаме отделни сцени, които само загатват за сюжета. Скоро по кината тръгва тийзър на „Вездесъщият“ с продължителност минута и десет секунди, в който зрителят може повече да се ориентира за случващото се във филма. През септември ще пуснем и официалния трейлър.

Как бяха избрани актьорите за филма?

Подходът ни този път беше много различен. За основните роли не сме правили широк кастинг, по-голяма част от актьорите бяха предварително набелязани, т.е. свършихме добра предварителна работа – гледали сме ги в различни роли, а кастингите бяха само за потвърждение на взетото решение.

Къде се проведоха снимките? Разкажете повече за техниката на заснемане на филма.

Филмът е заснет изцяло в София. Беше интересно предизвикателство как да се направи, от една страна, през обектива на голямата камера, но и чрез малките непрофесионални камери, скрити от главния герой. Решихме, че това е най-правилният начин – не да имитираме скрити камери, а за тези пасажи, които са от скрити камери, да използваме непрофесионални, малки камери, включително и очила – такива, каквито всеки може да си купи от „шпионски“ магазин. Благодарение на партньорството ни със Софийска община, във филма ползвахме кадри от истинските камери за наблюдение из столицата.

А Вие какво правите, когато никой не Ви гледа?

Всеки има какво да крие - като започнем с това как си бъркаш в носа и къде се почесваш и стигнем до по-сериозни неща. Всеки има нужда и право на личен периметър. Ето защо, дори когато имаш възможност да се скриеш зад кулисите и тайно да наблюдаваш другите хора, особено тези, които обичаш, по-добре не го прави. Защото ще видиш неща, които те са преценили, че искат да запазят за себе си. Една от репликите във филма е „Колкото повече знаеш за другите, толкова по-малко ги харесваш“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

25.04 2017 в 08:36

Разликата между видеонаблюдението и фейсбука е от небето до земята. Едно е ти да прецениш какво да покажеш на света, друго е светът да прецени какво да види от теб.