Изложбата „Българските чехи” е голямото събитие в Нощта на музеите

В София ще бъде изграден паметник на братя Прошек на мястото на тяхната бирена фабрика

OFFNews 17 май 2017 в 17:44 5354 0

Посланикът на Чехия у нас Душан Щраух.

След изключителния успех на документалната фотоизложба „Българските чехи” в Народната библиотека в Прага, където беше показана в началото на тази година, 26-те табла от експозицията от вчера са експонирани в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” (София, ул. „Московска” 5).

Те ще останат там до 2 юни и ще могат да бъдат видени и в Нощта на музеите тази събота. Различното в премиерата на изложбата в България е, че редом с платната са експонирани и оригиналите на документите и портретите, които са предоставени от архивохранилищата на Централния държавен архив и държавните архиви в София, Пловдив, Сливен, Шумен, Варна и Благоевград, както и в Научния архив на БАН и Националната художествена галерия.

„Експозицията е израз на благодарност към невероятните хора, включили се в изграждането и укрепването на България след Освобождението, отбеляза и посланикът на Чехия у нас Душан Щраух.

Вяра Пипева - съпруга на Богдан Пипев Прошек, пра-правнук на Георги (Иржи) Прошек, огласи новината, че в София ще бъде изграден паметник на двамата братя на мястото на несъществуващата вече бирена фабрика „Прошек”.

На събитието присъстваха още посланикът на Словакия Мариан Якубоци, проф. Николай Овчаров, представители на изпълнителната власт, академичната общност, на Пощенска банка (с чиято помощ е реализирана изложбата), журналисти и други. Премиерата бе отбелязана и с чаша чешко пиво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови