Хайтов за светещия Срацимир: Така е било модерно във Византия

ОFFNews 11 февруари 2016 в 16:18 7694 7

Снимка Фондация „Българска памет”

Хайтов до главата на Самуил.

"От само себе си идват тези неща, тук не е било задължително да се слагат светещи елементи, даже ми казваха хора: "Не се излагай, не ги прави тези работи". Тук случаят е друг - навремето византийската мода е била такава, специално сред царете и велможите, всички са били обсипани в скъпоценни и полускъпоценни камъни, които са били в най-различни цветове: сини, зелени, червени, бели."

Това заяви в "Денят започва с култура" по БНТ скулпторът Александър Хайтов по повод неговата статуя на цар Иван Срацимир, която наскоро бе поставена във Видин, и върху която светят 3 кръстчета - едното в бяло, другото в зелено, а третото в червено.

Той допълни, че просто е избрал въпросните елементи, представляващи скъпоценни камъни, да светят. Иначе цялата фигура е обсипана с "камъни", за да дават представа за бродерията от онова време и модните тенденции.

"Светлините до такава степен са навлезли в живота ни, че без тях не може. Всички слулптури в София са осветени, всички сгради са осветени. Какво пречат на хората тези 3 лампички, те са в синтез между материалите, отпред е стъкло, вътре е диодът, който свети, това е начинът да вкараш слънчевата светлина вътре в скулптурата. Това е органичен синтез между светлина и скулптура", смята творецът.

Хайтов определи като ограничено и тясно мислене обвинението, че чрез светещите елементи по Самуил и Срацимир профанизират исторически личности: "В художествената правда този подход е неприложим, това е кухненско мислене, домакинска правда, няма общо с изкуството".

Паметникът на цар Иван Срацимир. Снимка: Нора Йоцова / БНР.

Той се изказа и по обвиненията, че главите на последните му 2 статуи са непропорционално големи за телата си:

"Що се отнася за тия пропорции, които някой си говори за тях: нали съм човек, който разбира по-добре от тези пропорции - една глава е 22 см, тя се налага 7,5 пъти върху тялото на нормален човек, хванат от улицата. Умножи 22 по 7,5 и ще получиш ръста на човек. Аз преценявам какво да направя", категоричен бе художникът.

Хайтов обаче се съгласи, че постаментът, върху който е поставена статуята на царя във Видин, е твърде голям за нея и тя малее. Той обаче допълни, че не е отговорен за това, тъй като постаментът вече е бил платен и поставен от общината, когато е пристигнал, за да постави паметника си.

По план на общината, монументът е трябвало да бъде висок между 1,5 и 1,8 метра. Хайтов обаче е преценил, че е смешно и срамно да изработи толкова малка фигура на български владетел, и затова на своя глава и със свои допълнителни средства я е направил висока 2,2 метра, като самият постамент е 1,5 метра висок.

Паметникът на Иван Срацимир във Видин. Снимка: Иван Георгиев / Facebook.

Парите, отпуснати от града, за всичкото това са били едва 17 хил. лв. от европейски фонд. Паметникът обаче е поръчан от властите по-скоро като задължение, а не по желание.

"Както искаш да си вдигаш цената на хотела и слагаш някакви си картинки, така и е било задължително да се сложи паметник във Видин. Самуил струва жалка цифричка, струва колкото един джип, който ползваш 10 години и се хвърля, това (бел. ред. - паметникът) трябва да остане 300 години", допълни Хайтов в коментар за малките суми пари, които се отпускат за статуите, което се отразява и в качеството на изработката.

Накрая авторът призна, че от 2007 г. работи по проект за скулптура на цар Борис I, а от 2011 г. насам внася проекти в общината в София. Засега обаче все още няма започнат такъв конкурс и той се надява, когато бъде обявен такъв, да участва.

С това отговори и на информацията, появила се в общественото пространство, че вече е избран да прави паметник на владетеля в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови