Гледайте наградения на Берлинале "Аферим" по кината от днес (трейлър)

OFFNews 27 ноември 2015 в 17:00 4578 1

Кадър от филма.

От днес може да гледате носителя на "Сребърна мечка" от филмовия фестивал в Берлин - "Аферим".

Това може да стане в Дома на киното, кино "Одеон", Евросинема, Културен център G8 в София, както и във Фестивален и културен център - Варна, а от декември и в Дома на киното в Пловдив.

Източна Европа, 1835 г. Двама ездачи кръстосват из територията на Влашко. Приставът Костандин и неговият син търсят избягал циганин роб, подозиран в тайна връзка с жената на господаря. Костандин се отнася спокойно към ситуацията, подхвърляйки ободряващи афоризми, докато синът му гледа доста по-сериозно на света наоколо. По пътя двамата срещат хора от различна националност и религия: турци, руснаци, християни, евреи, румънци и унгарци. Всеки демонстрира предаваните от поколение на поколение предразсъдъци спрямо останалите. А когато циганският роб е намерен, приключението тепърва започва.

Освен от Берлинале лентата е носител на почетен диплом в Балканския конкурс на София Филм Фест 2015, Голямата на града на IndieLisboa в Лисабон, награда „Golden Bayard” за операторско майсторство от френския Namur, както и е номиниран за още много призове.

"Според психолозите един човек е психически здрав само ако знае откъде идва, къде е и къде иска да отиде. Вярвам, че това се отнася за всички. Румънското общество никога няма да бъде наистина здраво, докато не се изправи пред миналото си с честност и осъзнатост. Филмът „Aферим!” е опит да се взрем в отминалото време, опит за разкриване на същността на нашия манталитет в началото на 19 век – и е нужно да се вземат предвид всички несъвършенства, които не биха могли да се избегнат при реализацията на подобна идея. Повече от всичко ми се иска този филм да се превърне в провокация, която поставя въпроси на публиката", казва Раду Жуде, режисьорът на филма.

Той е роден през 1977 г. в Букурещ. През 2003 г. завършва Университета за медии в столицата. Работи като асистент-режисьор по време на следването си, а и след това. Режисирал е повече от 100 реклами, няколко късометражни филма и 4 игрални. Дебютният му филм „Най-щастливото момиче на света” получава наградата CICAE на Форума във Берлинале 2009 година; селектиран е на над 50 филмови фестивали по цял свят, сред които Торонто, Ню Йорк, Солун, Сараево, Лондон. Премиерата ва втория му пълнометражен филм „Всички в нашето семейство” е на Берлинале, програма „Форум”, получава голямата награда „Сърцето на Сараево” и е селектиран и награждаван на десетки фестивали в Европа и по света. В момента Раду Жуде работи по следващия си проект – „Scarred Hearts”, адаптация по романа на румънския писател Макс Блехер.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови