Фамке Янсен: X-Men ме изритаха, защото остарях, това е сексизъм

ОFFNews 26 април 2016 в 16:20 18919 3

Фамке Янсен.

Фамке Янсен, холандската актриса и бивш модел, която изигра мутанта Джийн Грей, във филмите за X-Мен, заяви, че не е била избрана да участва в новия филм, защото е остаряла, предаде "Гардиън".

Тя обвини сексистката политика на Холивуд спрямо жените, като допълни, че не разбира защо сър Иън Маккелън и сър Патрик Стюарт са били наети да изиграят по-старите версии на героите си, а тя не е била.  

Във филма "X-Мен: Дни на отминалото бъдеще" Стюарт и Маккелън са заменени от Джеймс Макавой и Майкъл Фасбендър, тъй като действието се развива през 70-те години на миналия век.

Продължението на лентата - "Апокалипсис", се развива през 80-те години и там срещаме младата Джийн Грийн, която е изиграна от 20-годишната Софи Търнър, нашумяла с ролята си на Санса Старк в "Игра на тронове". Фамке Янсен обаче е недоволна, че не е била наета да се появи в лентата.

"Интересно е, че жените биват заменени и техните по-стари версии никога повече не се появяват на екран. Докато мъжете ги показват и като стари, и като млади. Сексизъм. Мисля, че аз трябва да бъда представена заедно с по-младата си версия, както стана с Магнито и Професор Х", каза тя.

Янсен, която е на 51 години, заяви, че се е опитала да обсъди въпроса с продуцентите, но те не са отговорили на писмото ѝ.

Тя обаче пожелава успех на Софи Търнър, като разкри, че младата актриса ѝ е писала с молба за насоки за ролята: "Не ти трябват насоки, перфектна си, страхотна", е бил отговорът на Фамке.

Коментарът на холандката идва насред разгорещени спорове в Холивуд относно сексизма и остаряването. Според проучване на 2000 филма жените в американските продукции получават все по-малко диалог с възрастта си, докато мъжете получават повече реплики с всяка изминала тяхна година, докато не станат на 65 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови