Еднорози откриха изложбата на секцията по дърворезба към СБХ

OFFNews 30 ноември 2015 в 17:17 4556 0

Снимка Любов Череш.

Част от изложбата в голямата зала на Червената точка.

Снощи в галерия "Червената точка" pредседателят на СБХ Любен Генов и творческият секретар на секцията Камен Симов откриха Годишната изложба на секция „Дърворезба“.

14 автори от цялата страна приеха предизвикателството да претворят в дърво мита за еднорога като носител на светлината, разгръщайки една традиционна тема с нетрадиционен за дърворезбата подход.

„Получи се една силна, разнообразна и очарователна изложба. За първи път влизаме в частна галерия и приемаме това като успешно предизвикателство пред секцията ни“, сподели Камен Симов.

Всички пластики са създадени специално за проекта на секцията в практичния кавалетен размер. Изложбата ще остане в галерията до 6 януари следващата година.

„И триизмерните скулптури, и паната за стена интерпретират темата неочаквано и с въображение, което често ни липсва в ежедневието“, коментира Даниел Мирчев, галерист и участник в изложбата. Най-възрастният от авторите е Ангел Стефанов, познат на софийската публика с паната си в НДК, работил редом с Кънчо Цанев и Антон Дончев. В изложбата участват членовете на СБХ Йордан Йорданов, Камен Симов, Мариана Манева, Мартин Георгиев, Митьо Митев, Николай Златанов, Роберт Цанев, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Тихомир Величков и Чавдар Антов.

Освен по възраст авторите в изложбата се различават един от друг и с подхода си към дървото като скулптурен материал. Разнообразието в интерпретациите на темата и в пластичните им решения носи заряда на многообразието и толерантността, а изложбата представлява низ от цветни разкази за и от Еднорога и заслужава да бъде споделена със семейството в духа на коледните празници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!