Дзукеро: Робството все още съществува, но под друга форма (видео)

Три часа в невероятната компания на Дзукеро и неговата музика с дъх на вуду и вкус на захар

Калоян Константинов 16 ноември 2016 в 18:48 8664 0

Снимка OFFNews

Дзукеро в София.

"По света все още има роби, това са хората, които бягат от война, които умират в бедност и живеят в мизерия. Всички тези хора са подложени на нов тип робство", заяви известният италиански певец Дзукеро преди концерта си в София вчера.

Музикантът коментира, че последният му албум - "Black Cat" ("Черна котка"), който представи у нас, е вдъхновен от работата на Куентин Тарантино, с когото са приятели, и от филма „12 години в робство“.

"Опитах се да направя албум, който да е много по-представителен за блуса. Изведнъж си представих всички тези прослойки от едно време в САЩ, памуковите полета и техните берачи, които създават своята собствена музика и своите така наречени "затворнически песни", най-грубо казано. Абстрактно погледнато, това е ритъмът на техните окови, който те са създавали, подрънквайки с ръце", каза творецът и обясни, че по този начин се е родила една мултиетническа музикална мечта.

"Тогава си помислих, че по света все още има роби, това са хората, които бягат от война, които умират в бедност и живеят в мизерия. Всички тези хора са подложени на нов тип робство", добави Дзукеро, като не пропусна да спомене и промените в климата и природните катаклизми, като важен проблем на съвремието ни, на който трябва да се обърне внимание.

Дзукеро в София. Снимка: OFFNews.

Аделмо Форначиари, както е истинското име на изпълнителя, обясни, че името на албума и шапката, която носи на обложката, носят вуду и афроамериканска символика. 

"Албумът е много черен в музикално отношение, има много влияние от афроамериканската музика. Затова и заглавието е "Черната котка", защото за чернокожите черните котки са носители на добър късмет, не както при европейците, за които са символ на лошото. Дори имам трима чернокожи музиканти, които се наричат сами по този начин", обясни италианецът.

Дзукеро коментира и песента си "S.O.S", чийто текст е дело на Боно, която е включил в новия си албум. Тя е в памет на жертвите на терористичното нападение в зала "Батаклан" в Париж, случило се през ноември миналата година:

"Станалото в Париж е глобален проблем, не само на Франция. Не можем да победим омразата с омраза, всеки избира дали да мрази, или да обича, но аз съм тук и идвам с мир, друго не мога да направя освен да предам своето послание. Песента е отговор на времето, в което живеем."

Лудият шапкар на музиката бе за втори път в страната ни, като преди 5 години е останал със страхотно впечатление от хората тук и концерта си. Той сподели, че притежава 350 шапки, закупени както от скъпи магазини, така и от битпазари. 

Началото на концерта в София:

В първата част на концерта си Форначиари по традиция изпълни подред няколко песни от новия си албум, без да включва нищо от добре познатите си хитове. Той обясни, че подрежда песните си по начин, който да ги прави едно цяло, в един дух, и не иска да разкъсва преживяването със стари песни. 

Втората част на концерта обаче започна ударно с любимата на милиони души по света "Baila Morena", която даде началото на по-дългата част от вечерта, изпълнена с хитове. Дзукеро и компания не слязоха от сцената близо 3 часа, а през половината от това време публиката аплодираше на крака невероятните музиканти и танцуваше в залата, подтиквана от тях.

Италианецът и компания се раздадоха максимално, колкото и изтъркано да звучи, оставяйки всеки един зрител в пълната Зала 1 на НДК доволен, благодарение на богатата си музикална палитра, включваща блус, госпел, соул, рок, фънк и даже оперно пеене. 

Трите прекарани часа в невероятната компания на Дзукеро и неговата музика се превърнаха в подранил коледен подарък с дъх на вуду и вкус на захар.

Втората част на концерта започна с вечния хит "Baila Morena":

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови