Днес "София диша" затваря бул. "Александър Стамболийски" (програма)

OFFNews 28 август 2016 в 09:44 13907 0

Днес събитието за градска култура "София диша" ще затвори през деня движението по булевард „Александър Стамболийски" в София, като ще го превърне в пешеходна зона с места за културни събития и сергии.

Пътната артерия за пръв път се включва във фестивала от началото му преди 7 години. Началото е в 16:00 часа, а краят в 22:00, като през това време улицата ще се изпълни с хора, изложби, музика, литературни четения, филмови прожекции и др.

"София Диша" отново ще акцентира върху видимостта на образователни и социални инициативи и каузи. Тази година ключов елемент от развитието на фестивала е подкрепата за общо пет социални каузи, като всяка тематична зона застана зад една специално избрана: „Творческа зона Staropramen“ – Подкрепа на творческите таланти в България; Базарна зона - Подкрепа за творческите индустрии в България; Релакс зона – Подкрепа за хората в неравностойно положение; „Спортна Зона Decathlon“ – Здравословен начин на живот за всеки; Детска зона – Не на насилието върху деца.

В творческата зона ще бъдат представени изложбите – смесена техника на Георги Маринов, инсталацията на Стоян Николов-Зиков - „Union”, Захари Попов с интерактивната инсталация „Гейши и маски”, както литературни представяния на издателство „Жанет 45” на авторите – Радослав Чичев, Антон Терзиев, Константин Трендафилов, Никола Михов и Иван Димитров. Книжен център Greenwich ще представи новата книга на Мирослав Пенков „Щъркелите и планината”.

Карта на зоните по булеварда.

В специалния корейски кът в зоната ще има четене на корейска поезия и изпълнения на самунлори – традиционни корейски барабани. В танцовата част на програмата ще открием карнавалната и афро самба, а Flava House ще организират две танцови работилници.

Изключително интересна ще е филмовата програма със селекция късометражни филми от NoBlink! Media. Късометражни филми на млади български режисьори, студенти от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, някои от които вече и с награди, ще гледаме на открито. Акцентът на филмовата програма в тази неделя ще бъдат дебютни, отличени или непоказвани български късометражни заглавия. Любимата на посетителите, тази неделя спортна зона ще превземе булевард „Ал. Стамболийски” и ще предложи за всички свободно ползване мини-футбол, баскетбол, тротинетки, скейтборд, тенис на маса. На разположение на посетителите ще има стена за катерене с инструктори.

Подробна програма по часове може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови