Директорът на търновския театър подаде оставка

OFFNews 10 ноември 2015 в 19:40 2606 0

Христофор Йонов

Христофор Йонов подаде оставка като директор на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново.

Като мотив той посочва започналия протест на част от трупата, който проваля спектаклите и води до влошаване на финансовото състояние на театъра.

В придружаващото писмо до министъра на културата Йонов споделя, че от 22 октомври малка част от състава на театъра, начело с местните председатели на синдикалните организации, са в ефективни стачни действия, като системно провалят спектакли, връщат зрители, пречат на мнозинството от колегите си да извършват служебните си задължения и с действията си спомагат за допълнително влошаване на финансовото състояние на търновския театър.

"Смятам, че стачните действия в МДТ са водени основно от лични мотиви и основната цел на синдикатите от встъпването ми в длъжност е не да подпомагат дейността на институцията, а да обслужват личните интереси на водачите им, кадруват и затрудняват дейността ми като директор. Смятам, че Министерство на културата трябва да заема твърда позиция на страната на директорите на подчинените си културни институции, за да могат те да упражняват пълноценно правомощията си. Да не се влияе от местните настроения и интриги, като ги поощрявява и търси поводи за наказания и отстраняване на директорите си", посочва Йонов в писмото си.

След оставката му Министерството ще назначи временен директор на театъра до провеждането на конкурс за длъжността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови