Държавните сценични институти алармират, че са в колапс

ОFFNews 15 юни 2015 в 17:34 4972 6

Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) е публикувала писмо, в което алармира, че Министерството на културата нарушава изпълнението на изготвената от него Методика за финансиране на сценичните изкуства.

Писмото е подписано от председателя на БАРОК Анастас Попдимитров и е изпратено до Румяна Бъчварова, Вежди Рашидов, Владислав Горанов, председателката на Комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова и до изпълнителния председател на БСК Божидар Данев.

В него работодателите алармират, че държавните сценични институти у нас са в колапс.

Публикуваме цялото писмо без редакция, което е написано на 8 юни:

Мрежата от държавни сценични институти у нас в последните месеци е в колапс. От началото на годината Министерството на културата многократно е сезирано от нас за неизпълнение на собствената си Методика за финансиране на сценичните изкуства и на бюджета за миналата 2014 г. Това бе правено въз основа на данните за случващото се, предоставени от нашите членове – директори на водещи оперни, драматични, куклени и драматично-куклени театри в България.

Очертаващите се дефицити и сериозни нарушения правят невъзможна работата на институтите и ни принуждават да алармираме с предложението още до края на тази седмица да се свика многостранна среща, на която след интензивен дебат да се приемат краткосрочни антикризисни мерки, които да оптимизират издръжката на културните институти. Последващи действия като преразглеждане на показателите и рестриктивните елементи в Методиката и законодателни промени също не търпят отлагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови