ДНК на съвременния танц и пърформънс

OFFNews 20 октомври 2015 в 17:40 5491 1

Националният дворец на културата представи на пресконференция днес официално своето ново пространство за съвременен танц и пърформънс - ДНК.

“В реализирането на изкуства видяхме един сериозен проблем - хората, които създават изкуство със своите независими форми и начини на представяне, и финансиране, нямат собствено място. Не ги приемайте като “бездомни представления или артисти”, защото това не е така. Това са хора, които имат различен поглед върху изкуството, те не се поддават на комерсиална, класическа представа за сценично изкуство, а имат свой собствен творчески почерк. Това са хора, които не подчиняват себе си на изискванията на публиката, а следват свои пътища. Това са изключително ценни хора за нас и ДНК е за тях”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош. 

“Това не е само пространство, а цялостна стратегия за подкрепа на подобни артисти и продуциране на техни представления, както и място, където съвсем скоро ще видите най-добрите представители на това изкуство от чужбина. Това е една лаборатория, в която ще има много срещи, уъркшопи и обучения за хора, които искат да се занимават с това”, заключи той.

“Г-н Боршош е кръстник на това пространство. Много ми допадна заигравката с абревиатурата НДК-ДНК, което шеговито ни поставя в ролята на алтер егото на Двореца”, каза артистичния директор на новото културно пространство Мирослава Тодорова. „Намерението ни е да изследваме генофонда на българските артистични практики в техните най-ярки, актуални и съвременни отблясъци. Поканили сме най-интересните артисти, почерци и проекти в областта на съвременния танц и пърформанс, и много други различни форми на съвременни изпълнителските и визуални изкуства, четения, концерти.”

“Аз бях от първото поколение независими артисти, които нямахме нито сцени, нито статут, но интуитивно публиката винаги ни е подкрепяла и е показвала, че има нужда от подобно изкуство”, каза артистката Галина Борисова, която ще представи две свои солови представления в ДНК: “Антигона, това съм аз” по идея и драматургия на румънката Джина Шербанеску на 26 ноември и 10 декември от 19:30 часа и “Танцувам Мария Калас” на 15 декември от 19:30 часа.

Преди това пространство ДНК ще бъде официално открито на 11 ноември от 19:30 часа, когато шестима български барабанисти заедно с професионалния музикант и диригент Нейтън Фър ще разтърсят демоните в подземията на НДК с интердисциплинарния проект Demonshaker, който е плод на дългогодишно изследване на ритуали и музикални традиции от три континента.

“Сдружение по действителен случай” пък ще представи проекта си “Математика на сърцето” на 13 ноември от 19:30 часа, в който участват Александър Деянов - Skiller и драматургът Здрава Каменова.

ДНК ще бъде домакин и на 5-ия ACT фестивал за свободен театър "Пето измерение" от 19 до 22 ноември, в който един от акцентите ще бъде българо-немският проект “Пепеляшки ООД”, който е включен на 19 ноември от 19:30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови