Безплатни прожекции за студенти и ученици и тази есен (програма)

OFFNews 21 септември 2016 в 21:51 10059 0

"Мъжът от U.N.C.L.E."

Всеки понеделник от 26 септември до 19 декември Дискусионният клуб за българско и европейско кино „София филм фест за учащи” продължава със своя есенен семестър за 2016 година.

Прожекциите са само за учащи (ученици и студенти) и са с вход свободен. Избраните филми са сред най-добрите български и световни заглавия от последната година, а лектори са кинокритикът и директор на БНФ Антония Ковачева и режисьорът и преподавател Георги Дюлгеров.

Три са българските филми тази есен. Сред тях е „КАРЪЦИ” на Ивайло Христов („Стъпки в пясъка”, „Емигранти”), който взе куп награди и успя да разсмее и вдъхнови хиляди зрители със свеж хумор и непринуденост. Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Георги Гоцин и Пламен Димов са само част от великолепните актьори в него. Филмът ще открие новия есенен семестър кино за учащи на 26 септември от 18.00 часа.

„ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА И НЕГОВИЯТ СИН” на Иглика Трифонова („Писмо до Америка”, „Разследване”) ще бъде показан на 31 октомври от 18.00 часа. Филмът е по действителен случай от Международния трибунал за бивша Югославия и събира големи европейски имена (Ромен Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович), както и двама страхотни български актьори – Ованес Торосян и Красимир Доков.

На 21 ноември от 18.00 часа е ред на „ЖАЛЕЙКА”, дебютът на младата Елица Петкова, който бе удостоен с голямата награда „София – град на киното” в конкурса на юбилейния 20-и София Филм Фест. Филмът извоюва и специалното признание на журито в програмата Generation 14+ на Берлинале 2016. Във филма и на живо публиката ще може да се срещне с актрисите Анна Манолова и Снежина Петрова.

Връзката между киното и книгите винаги е била основа за вдъхновяващи продукции. „ЧУДНИЯТ БОКАЧО” на братя Тавиани ще бъде показан на 10 октомври от 17,30 часа. Филмът е многоцветна адаптация на шедьовъра от класическата италианска литература „Декамерон” на Джовани Бокачо – за младостта, любовта и поезията в магичната Флоренция в средата на 14 век.

Една поразителна анимация е предвидена в програмата на 17 октомври от 17,00 часа. „Пророкът” на ливанския автор Халил Джубран е един от най-популярните сборници поезия, вдъхновил милиони читатели и преведен на над 40 езика след първата си публикация през 1923 година. Вечните стихове са представени в нова, запленяваща форма в „ПРОРОКЪТ” от ХАЛИЛ ДЖУБРАН” – анимационната антология на режисьора Роджър Алърс („Цар Лъв”), който събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния текст на Джубран в живописно киноизживяване.

На 12 декември от 18,00 часа е прожекцията на „КАРЪЛ” на режисьора Тод Хейнс. Адаптация на ключовия за творчеството на Патриша Хайсмит роман „Цената на солта”, филмът разказва за две жени със съвсем различно минало, които започват неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк. 

На 28 ноември от 18,30 часа не пропускайте специалната среща с филма на Вим Вендерс „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД” – главната роля е поверена на уникалния Джеймс Франко, а оригиналният сценарий на норвежеца Бьорн Олаф Йохансен разказва историята на писателя Томас, чиито живот се променя кардинално след автомобилна катастрофа. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка... ФИЛМЪТ ще бъде представен отново в неговия оригинален 3D вариант – ОЧАКВАМЕ ВИ!

Наред с „Каръл”, който получи шест номинации за Оскар, младежите ще гледат още две творби, попаднали във фокуса на Американската киноакадемия. На тазгодишните награди „Спотлайт” спечели Оскар за най-добър филм, а Леонардо ди Каприо – дълго чаканата награда за най-добър актьор за „Завръщането”. Прожекцията на „СПОТЛАЙТ” на режисьора Том Маккарти, който проследява журналистическото разследване на американския вестник „Бостън Глоуб” за извращения в католическата църква, е на 5 декември от 18,30 часа. „ЗАВРЪЩАНЕТО” на Алехандро Гонзалес Иняриту („Бърдмен”, „Бютифул”) ще завърши есенната селекция за учащи на 19 декември от 18,00 часа – именно в разгара на новия сезон на наградите.

Общо 13 са филмите в есенното издание, вижте пълната програма по дни и часове:

26 септември, 18,30 часа
КАРЪЦИ, режисьор Ивайло Христов

3 октомври, 18,00 часа
ЛЮБЕЗНИТЕ ПИЧОВЕ, режисьор Шейн Блейк   

10 октомври,  17,30 часа
ЧУДНИЯТ БОКАЧО, режисьори братя Тавиани

17 октомври, 17,00 часа
„ПРОРОКЪТ” от ХАЛИЛ ДЖУБРАН, режисьор Роджър Алърс   

24 октомври, 18,30 часа
МЪЖЪТ ОТ U.N.C.L.E., режисьор Гай Ричи

31 октомври, 18,00 часа
ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА И НЕГОВИЯТ СИН, режисьор Иглика Трифонова

7 ноември, 18,30 часа
ВЕЧНАТА АДЕЛАЙН, режисьор Лий Крийгер

14 ноември, 16,30 часа
MA MA, режисьор Хулио Медем

21 ноември, 18,00 часа
ЖАЛЕЙКА, режисьор Елица Петкова

28 ноември, 18,30 часа
ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД, режисьор Вим Вендерс   

5 декември, 18,30 часа
СПОТЛАЙТ, режисьор Том Маккарти

12 декември, 18,00 часа
КАРЪЛ, режисьор Тод Хейнс

19 декември, 18,00 часа
ЗАВРЪЩАНЕТО, реж. Алехандро Гонзалес Иняриту

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови