Българските музиканти ще печелят от песни в YouTube

OFFNews 23 март 2014 в 15:11 2485 4

Авторите на българска музика ще получават възнаграждение за своите произведения, качени в мрежата за видео споделяне YouTube. Това обяви българската организация за колективно управление на авторски права „Музикаутор”, цитирана от Фокус. „Музикаутор“ е сключила договор за лицензиране с YouTube.

Благодарение на договора, ще се генерират приходи за представляваните от „Музикаутор“ автори на музика, текстове и аранжименти, които ще са базирани на видеорекламите, които текат преди, след и по време на видеата, качени на платформата.

„Щастливи сме от факта, че една от най-големите дигитални платформи стартира в България, с което потребителите получават още една възможност за легален достъп до музикално съдържание. С този нов източник на приход представляваните от „Музикаутор” автори ще имат вече и икономическа полза от употребата на техните произведения в YouТube. Постигането на споразумение с YouТube е важна стъпка, която създава нови възможности за правоносителите“, коментира изпълнителният директор на „Музикаутор” Иван Димитров.

„Това е също една голяма победа за представителите на YouTube общността, за които слушането на музика и откриването на нови артисти в YouTube е важна част от онлайн преживяването“, коментира Гудрун Швепе, ръководител Стратегическо развитие, Лицензиране на музика в YouTube ЕМЕА.

Системата, генерираща приходи, изглежда, тепърва ще заработи, показа днешна проверка на българското съдържание в YouTube. Сред членовете на „Музикаутор“ са например Братя Аргирови и до момента техните видеа в мрежата не са обрамчени с реклама. Аналогична е ситуацията и с Деян Неделчев – Икебаната, както и с други автори, членуващи в организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews