Актьори: Рашидов е най-успешният министър на културата

OFFNews 10 юли 2016 в 14:00 31380 19

Актьори: Рашидов е най успешният министър на културата

Група актьори подкрепиха министъра на културата Вежди Рашидов с отворено писмо. То е пратено от театрална трупа "Мелпомена", в която влизат актьорите Димитър Рачков, Любомир Нейков и други.

С настоящото писмо екипа на театрална формация “Мелпомена", която не е взела или ползвала дори половин стотинка държавни пари, заявяваме своята подкрепа към Министъра на културата г-н Вежди Рашидов и изразяваме несъгласието си с поредните опити да се дискредитира неговото име и стореното за развитието на българската култура от най-успешния министър на културата в демократичната история на България. Считаме, че дейността на Министерство на културата под управлението на Министър Рашидов е без аналог в последните 25 години, се казва в писмото.

В него се посочва, че при Рашидов е направена реформа в българските културни институти: 

Освен по-справедливо заплащане за своя труд, хората на изкуството получиха възможност да работят в по-модерна съвременна база след модернизацията на сградния фонд на българските културни институти, която продължава и в неговия втори мандат днес. Именно благодарение на далновидното управление на държавните ресурси за култура и средствата от европейските фондове, днес първият професионален театър в България и едно от най-значимите културни средища у нас – Драматичният театър в Пловдив е напълно обновен и механизиран след пожара преди три години. Изоставеният през 90-те години сграден фонд на МЕИ се превърна в съвременен музеен център – Българският Лувър . Десетки са театрите, училищата по изкуства и залите, както и паметниците на културата и археологията, които бяха ремонтирани, възстановени напълно и изградени по време на неговото управление в двата мандата. Сред които некропола под църквата “Света София” в столицата, Ларгото в София, новия музей "Национална галерия Квадрат 500" и много други", се посочва в писмото.

Актьорите посочват още:

Цялостната му дейност е израз на непоклатимата му воля за популяризиране и опазване на българското културно наследство не само в България, но и навсякъде по света. Редом с най-великите художествени и исторически реликви от цял свят Лувърът “прие” уникалната експозиция “Епопея на тракийските царе”, с което България произведе събитие в културата със световно значение. Благодарение на персоналните усилия на Министър Рашидов, прекрачихме прага на Лувъра , не просто като съзерцатели на световната културата, но и като част от нея. Успех, какъвто не сме имали никога!

Предвид всички изложени факти, които са израз на една малка част от постигнатото от Министерство на културата, с настоящото писмо апелираме към обективна оценка и признание за добрите дела и постижения на г-н Вежди Рашидов в качеството му на Министър на културатa през годините на неговото управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

18

ds

11.07 2016 в 10:27

не иде реч какъв е рашидов като министър или творец. направи огромен гаф в стил мутра и ако сме нормална държава тези дебати нямаше да ги водим. щеше да си вземе куфарчето под мишница и да слезе от сцената. но нормална държава ли сме - неее. за това ще четем подобни материали, от които и се повдига.

29585

17

Izalina

11.07 2016 в 00:21

Ся. Криво да седим - право да съдим, от гледна точка на цитираните горе вероятно Рашидов наистина е най-доброто от изредилите се дотук. Чилова и Абрашев (Бог да го прости) примерно бяха всичко друго, но не и правилните министри. Но ако не им е светнало на цитираните горе - само защото е гъст с управлението, а не щото е яката работа милеещ за вся културата.
Културата има и други измерения и е удобно на този пост да стои културен човечец, който вижда проблемите навсякъде и си мери приказките, ако не може да ги реши своевременно, както и да уважава конструктивни критики понякога. Тва е.

12015

15

Красимир Тачев

10.07 2016 в 20:49

И тия блюдолизци от правителствената Нова TV се "изходиха" по въпроса. Жалка работа!

12031

14

fr

10.07 2016 в 20:41

Министерство на Културата и Спорта няма никаква полза от тях. Веднага да се закриват! Ще се спестят пари от бюджета.

11610

13

Prologue

10.07 2016 в 19:37

Е така Тити Папазов преди време по телевизиите заставаше зад Цветан Василев. Жалка работа е това, с името и репутацията си да заставаш зад някакви идиоти, мутри и мафиоти... А тарторчето на тия Маги Халваджиян още преди години ми падна в очите, с едно изказване как трябвало да се съобразява с публиката, която искала чалга и за това прокараха чалгата и по националните телевизии. Важни са парите, майната му на принципите! Боклуци!

12884

12

Nimart

10.07 2016 в 18:50

За рак, мерак и простак лек няма! #Оставка!

21668

11

Руслан

10.07 2016 в 18:20

Ми земи си го у вас бе Рачко, тури си го у спалнята до Мария, като е толкова успешен за тебе.

12082

10

Кисело Мляко

10.07 2016 в 17:58

За нивото на тези актьори Рашидов наистина е подходящ министър. Чалгата се продава.