6 песни на Джордж Майкъл, които разказват живота му

OFFNews 26 декември 2016 в 15:21 54032 0

Вчера ни напусна Джордж Майкъл - противоречив, стилен, шокиращ, скандален, но в същото време смирен и елегантен, той остави богато културно наследство с песните си, голяма част от които е написал лично.

Шест от тях са вдъхновени от личния му живот. Подбра ги журналистът от Би Би Си Йън Йънг.

Careless Whisper (1984)

Песента е първият солов хит на Джордж Майкъл, реализиран през 1984 година. Той пише песента, когато е едва 17-годишен и работи като диджей в ресторант.

Докато се вози в автобуса на път за работа, чува мелодията в главата си.

"Спомням си, че я чух и отидох да седна в задната част на автобуса, после измислих и текста", споделя певецът.

По-късно Майкъл е уволнен от ресторанта, защото пуска музика, която собственикът не харесва. Но последната нощ, преди да си тръгне, той пуска в заведението демо версията на песента си.

"Точно в края на вечерта аз я пуснах... и дансингът се изпълни.. дансингът се изпълни. Те никога преди не я бяха чували и... дансингът се изпълни. Спомням си, че си казах: това е добър знак."

A Different Corner (1986)


Careless Whisper се превъръща в голям хит, но Джордж я неглижира, защото според него песента не носи достатъчно силен емоционален заряд.

"Може да напишете нещо лирично много лекомислено и то да се превърне в практически добър текст, който да значи много за хората. Това ме разочарова", споделя той.

Следващият му голям хит е A Different Corner, който излиза почти две години по-късно. Той го определя като "много по-истински".

Любовната песен е придружена от прост клип, в който Джордж е затворен в бяла стая. Текстът към парчето е адресиран към човек, към когото певецът изпитва дълбоки чувства, но те остават несподелени.

Когато песента излиза, Джордж Майкъл е богат и известен.

"Имах всичко, което искам, това беше първият път, в който наистина си влюбих..."

"За първи път използвах собствения си опит и емоции за песен. Беше терапевтично, аз напълно прогоних тази част от живота си", споделя изпълнителят.

I Want Your Sex (1987)

Песента е първият сингъл от един от най-продаваните соло албуми на артиста - Faith.

Тя бързо става популярна и предизвиква противоречиви реакции в хората заради текста, в който става дума за плътски преживявания.

Тя е отстранена от плейлиста на радиото на Би Би Си и редактирана от MTV.

По повод острите критики срещу песента Майкъл коментира: "Превърнах се в Антихрист за няколко седмици."

Във видеото са изписани думите "Изучете моногамията" върху гърба на гола жена, а Джордж обяснява, че те препращат към идеята за предпазването от СПИН.

"Гледната ми точка е, че трябва да има превенция на СПИН, но това може да се случи и без да плашим децата със секса", споделя той. "Опитвам се да се противопоставя на идеята, че еротичното и съблазняващото е непременно нещо мръсно, което трябва да бъде забранено."

Албумът, от който песента е част, се превръща в един от най-продаваните за 80-те години, с над 10 милиона продадени копия в САЩ.

Praying For Time (1990)

Когато издава следващия си албум - Listen Without Prejudice Vol 1, Джордж решава, че има нужда да направи крачка назад от прожекторите и шумния светски живот от страх от преекспониране на идеите му.

"Ако животът ми се развиваше така, както исках, никога повече не бих застанал пред камера", казва той.

Така той не се появява в клипа към песента, която разказва за борбата между морала на новото време, парите и религията.

Не всички са добре настроени към отказа на Джордж Майкъл от живота на славата и известността. Лейбълът, към който записва музиката си, започва борба срещу това решение и три години по-късно тази борба се превръща в ожесточена битка в съда.

Той не се повява и в клипа към следващия си сингъл - Freedom 90, в който дори дава коженото си яке от клипа към Faith да бъде изгорено.

Jesus To A Child (1996)

Това е вероятно една от най-личните песни на Джордж Майкъл, която е и първият сингъл от албума му Older.

"Благословен съм, знам

Небето го изпраща и небето го взема,

Усмихваш ми се така, както Исус се усмихва на дете..."

Песента е поредният голям хит за изпълнителя и бързо става номер 1 в класациите на Острова.

Текстът е адресиран към Анселмо Фолепа - партньор на Майкъл, който умира от СПИН три години преди излизането на песента.

"Мисля, че Анселмо беше първият човек, когото обичах наистина безкористно", споделя Майкъл.

Outside (1998)

През 1998 година Джордж Майкъл е арестуван заради похотливо поведение в обществена тоалетна в Лос Анджелис.

Той решава да подхрани скандала, като заявява пред Си Ен Ен, че първата му връзка с мъж е била, когато е бил 27-годишен. Преди този момент любовните песни, които е писал, са били адресирани към жени, но след това са те са написани "очевидно за мъже".

Той подклажда скандала и с клипа към парчето, където е облечен като полицай в обществена тоалетна, която се превръща в дискотека. Песента става хит и оглавява множество класации във Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови