38 г. по-късно Джон Савидж, който изигра Клод Буковски, представи "Коса" и в България

Невена Илиева 12 март 2017 в 14:51 13247 2

Снимка Фейсбук страница на София Филм Фест

На 14 март 1979 г. е първата прожекция на филма "Коса". 38 години по-късно легендарната лента бе представена в България лично от Джон Савидж, изиграл ролята на Клод Буковски.

Макар че е прожектиран за първи път в България години след първата си прожекция, "Коса" става става любим за поколения българи филм.

За революцията, хипи движението и филма, роденият през 1949 г. Савидж, сподели пред българските зрители:

"Поколението ми не беше свързано само с термини като "хипита", но с развиване алтернативни източници на енергия, усилия за опазване на околната среда. Това беше един нов дух, който идваше от сърцата на хората", заяви Савидж.

"Музиката, която носеше "Коса", докосна хората, вдъхна надежда и олицетвори цялото ми поколение. Аз в началото се дразних от думата "хипи", но във филма имаше две много мощни неща, които промениха света - истина и красота. Защото енергията, която носят младите хора в този филм, имаше силата да променя цели поколения, да променя страни и именно това обедини нашето поколение", допълни той. 

"Пътувайки по фестивали, усещам тази енергия, защото тя идва от сърцето", каза Савидж преди началните надписи на "Коса", "музиката, театъра, изкуството - вярвам, че те ще донесат мир по света."

По-рано Савидж разказа, че в края на 70-те участвал в бродуейската продукция "American Buffalo", когато Милош Форман гледа пиесата и остава впечатлен от родения в Ню Йорк актьор. Двамата обядват заедно и Форман го пита дали би приел ролята на Клод. Режисьорът толкова иска Савидж във филма, че променя първоначално замисления рокендрол персонаж в невинен и линеен провинциалист, който се приобщава в движението на хипитата.

Савидж пристигна преди няколко дни в София по покана на София Филм Фест и получи Наградата на София на Столична община за принос в изкуството на киното.

Той дойде на СФФ, за да представи три филма със свое участие - "Завръщане" на сръбския режисьор Предраг Якшич, както и култовата лента „Ловецът на елени“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

2

torbalancho

12.03 2017 в 16:01

Коса е много як филм....

а иначе какво падение, от световната сцена на някакво не чувано от никой по света събитие..

където се пълни с около 300 души :(

29585

1

Izalina

12.03 2017 в 15:02

"Коса" е в абсолютния ми топ 10 на всички времена!

И Савидж се оказа неподозиран за мен симпатяга - радва ме, че всички медии му отделиха толкова внимание :)