16 лектори от 14 държави говорят на One Architecture Week

OFFNews 07 октомври 2016 в 18:03 6194 0

Международният фестивал за архитектура и градска среда - One Architecture Week 2016 е пред финалния си уикенд, когато организаторите са подготвили програма с 16 лектори от 14 държави.

Един от специалните гости ще бъде Ян Геел, чиято лекция ще чуем в неделя, 9.10:

„Добрата градска среда продължава да бъде голямо предизвикателство за архитектурните изследвания и образование. Прекалено малко е направено досега, за да се осигурят качествени обитаеми градове за бързо растящото население в световен мащаб. Моята нова книга „Градове за хората“, която ще излезе на български през октомври, дава много отговори на това какво може да се направи, но по-важното е как да бъдем сигурни, че този нов тип хуманистичен коректив ще бъде приложен.“

Модераторът на Форума, арх. Христо Станкушев, също подкрепя датчанина. На въпроса, защо трябва да имаме отношение към архитектурата и да изискваме повече от отговорните лица, той казва:

"По сходни причини на това защо подбираме какво ядем, каква музика слушаме или какви книги четем. Както казва датският архитект Ян Геел, който ще говори по темата на форума на фестивала, първо ние създаваме градовете, после те нас. Градската среда е всичко около нас, всеки ден – домът, в който спим, метрото, с което стигаме до офиса, пейката пред блока и паркът, в който се разхождаме. Всяко едно от тези пространства създава преживяване, може да вдъхновява, възпитава, натъжава, пречи или помага. Важно е заедно, хората в градовете, да изграждаме среда, която да не ни е срам да оставим на децата си.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови