13 неща, които не знаете за "Ветровете на зимата"

ОFFNews 30 юни 2016 в 18:00 33413 2

Взривяването на Голямата септа във "Ветровете на зимата".

Поредният сезон на "Игра на тронове" вече отново е в миналото, като финалният епизод, "Ветровете на зимата", бе повече от интригуващ и обеща интересен седми сезон.

Докато чакаме още близо година обаче, британският сайт "Джо" събра 13 интересни неща от серията, които най-вероятно сме пропуснали да забележим.

Ето ги и тях:

1. Във флота на Денерис имаше освен мартелски и тирелски кораби.

Зелените платна на Тирел се забелязват по-трудно в картинката, но въпреки това са там и могат да се забележат в сцената с корабите, плаващи към Вестерос.

Така Денерис се връща към Седемте кралства с подкрепата на 3 от тях - Тирел, Мартел и Грейджой, и с армия от дотраки и неопетнени.

Кораб на Тирел.

Кораб на Мартел.

2. Изглежда, че Кибърн е Ръка на кралицата.

Не, че е голяма работа, но може да забележите значката в края на епизода. Сега вече си имаме две кралици и две техни Ръце, след като Денерис направи Тирион своята.

Кибърн със значката, показваща, че е Ръка на кралицата.

3. Бе въздадено възмездие за Червената сватба.

Роб Старк бе убит със стрели по време на клането, организирано от Тивин Ланистър - Тивин бе убит в дома си с арбалет. Рууз Болтън намушка Роб с кинжал в гърдите и бе убит по същия начин от своя син у дома. Кейтлин Старк загина, след като гърлото ѝ бе прерязано от сина на Уолдър Фрей - Аря закла същия у дома му.

4. Смъртта на Томен също носи символика със Старките.

Помните ли, когато в първи епизод на първи сезон Джайм бутна Бран от изоставената кула в Зимен хребет? Е, сега Церсей загуби последното си дете по почти същия начин.


5. Самоубийството на Томен е първото му действие по собствена воля.

Според "Редит" потребителя Loverboy_91 смъртта на Томен е доста необичайно символична. Той е тормозен от брат си, докато Джофри не умира, след което се качва на трона. Тогава веднага е поет от контрола на Тивин, след това Церсей, после Марджъри и накрая Върховния септон.

В целия сериал той не взема и едно решение по собствена воля. Да, съпругата му и врабецът го манипулираха, но той искрено обичаше жена си и вярата си, а Церсей му отне и двете доста брутално.

Действията му не са от отчаяние, а от отмъщение. Той знаеше, че майка му го обича повече от всичко, но въпреки това му отне всичко, което той обича. Затова Томен решава да стори същото и се самоубива.

6. Актьорът, който играе Томен, умира за втори път в сериала.

Дийн-Чарлз Чапман изигра ролята на Мартин Ланистър, който бе убит от лорд Карстарк, докато бе заложник на Роб. 

Дийн-Чарлз Чапман като Мартин Ланистър.

7. Помните ли как Върховният септон все говореше, че короната и вярата са двете колони, които крепят света? Вижте по-долу:


8. Сцената, където се показва истинската майка на Джон - Лиана Старк, е последвана от сцена с момиче на име също Лиана, която го провъзгласява за крал.

Още едно доказателство, че Джон е син на Лиана Старк и Регар Таргариен.

Бебето Джон и Лиана Мормон в следващата сцена.

9. Дървото, чрез което Бран се връща назад във времето, е същото, пред което Джон и Сам полагат клетва към Нощния страж.


10. Глобусът, който Сам вижда в библиотеката на Цитаделата, е доста познат.

Да, това е същият глобус, който виждаме в началото на откриващите надписи.




11. Пророчеството на Мелисандра за Аря се оказа истина.

В първата и единствена засега среща между Аря и Мелисандра - червената жрица казва, че вижда тъмнина вътре в малката Старк. Тя добавя, че от тъмнината се взират очи: кафяви, зелени, сини, които момичето ще затвори завинаги. Също и че ще се срещнат отново.

12. Гербът на Старк отново е върху Зимен хребет.

13. Джон е обещаният принц на светлината, който Мелисандра търсеше.

Пророчеството гласи, че обещаният принц ще се роди под кървяща звезда. Когато Нед отива при Лиана във видението на Бран, той държи меча на сър Артър Дейн - Зора, който е изкован от паднала звезда и е целият покрит с кръв. Това определено е догадка, но добра. Ще видим дали ще се потвърди.

Нед влиза в Кулата на радостта при сестра си, заедно с меча на Артър Дейн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови