10 от най-впечатляващите музеи в света

ОFFNews 16 януари 2017 в 18:15 14841 0

Потопете се в историята на едни от най-красивите сгради на музеи в света, побиращи множество артефакти на различни култури, подбрани от Би Би Си.

Музей Орсе, Франция

Снимка: Daniella Nowitz/Corbis

Застанал на левия бряг на Сена, музеят е открит през 1986 г. Сградата е бивша жп гара и хотел. Тя е дом на най-голямата колекция от импресионисти и постимпресионисти. Музеят събира произведения на изкуството от края на 19 век и началото на 20 век.

Музеят Гугенхайм, Испания

Снимка: Art Kowalsky / Alamy Stock Photo

Баските власти и Фондация „Соломон Р. Гугенхайм“ решават да създадат нов, интересен и неповторим музей. Американско-канадският архитект Франк Гери печели конкурса за сградата и така през 1997 г. домът за изкуство "Гугенхайм" отваря врати. Внушителната сграда стои на брега на река Нервион, в сърцето на стария индустриален център на града. 

Освен че съдържа множество произведения на изкуството, самата сграда на музея е пример за такова. Архитектът Филип Джонсън (1906 г. - 2005 г.), проектирал сградата на "Сони" в Ню Йорк, я определя като "най-великата сграда на нашето време".

Музей Оскар Нимайер, Бразилия

Снимка: Alamy Stock Photo

Музеят отваря врати през 2003 г. Той също така е наричан и "окото", тъй като прилича на гигантско човешко око, кацнало на жълт стълб. Легендарният бразилски архитект Оскар Нимайер проектира сградата и ѝ дава името си. Когато сградата е построена, той е на преклонните 95 години. Тя помещава международно изкуство и много от творбите на самия Нимайер.

Британският музей, Лондон

Снимка: David Pearson / Alamy Stock Photo

Архитектът Робърт Смърк проектира сградата на музея, отворил врати през 1852 г. В момента Британският музей в Лондон е сред най-големите и най-богати музеи в света. През 2013 г. е петият най-посещаван музей в света с близо 6,7 млн. посетители.

Сградата на музея е завършена през 1848 г. Покривът на вътрешния двор е конструкция от стъкло и стомана, която се състои от 1656 двойки стъклени плоскости, и е поставена през 2000 г. Вътрешният двор има площ 7100 m² и е най-големият покрит площад в Европа.

Музеят показва около 6 милиона артефакта, които документират културната история на човечеството от най-стари времена. Прочут е с египетските мумии, Розетския камък, и мраморите на Елгин.

Кралски музей Онтарио, Канада

Музеят побира над 6 милиона експоната, разкриващи природата, изкуството и културата на Канада. 

Впечатляващата нова сграда, която е прикрепена към оригиналната от 20 век, е дело на Даниел Либескинд, проектирал множество известни постройки и избран да работи по повторното застрояване на мястото на Световния търговски център в Южен Манхатън.

Постройката от стъкло, алуминий и стомана бива определена като "символът на Торонто от 21 век".

Музей Сумая, Мексико сити

Снимка: Frederic Soltan/Corbis

Частната културна институция е създадена през 1994 г. и има две сгради - Плаза Лорето и Плаза Карсо в Мексико Сити. Последната, която отвори врати през 2011 г., е проектирана от мексиканския архитект Фернандо Ромеро. 46-метровата структура е облечена в 16 000 шестоъгълни алуминиеви плочки.

Музеят на шест етажа съдържа работите на творци предимно от Мексико и Европа, включително и най-голямата колекция от творби на Роден извън Франция.

Ермитажът, Санкт Петербург, Русия

Снимка: Konstantin Kalishko / Alamy Stock Photo

Eрмитажът е един от най-големите е най-стари музеи в света. Отваря врати през 1764 г. по време на управлението на императрица Екатерина Велика и побира повече от 3 милиона експоната. 

Музейният комплекс се състои от няколко сгради, включително грандиозният зелено-бял Зимен дворец, бившия дом на руските царе.

Архитектурата на Ермитажа е главно дело на Франческо Бартоломео Растрели и е в бароков стил. 

Музеят на ислямското изкуство, Доха

Снимка: Iain Masterton / Alamy Stock Photo

Той отваря врати през 2008 г. Негов архитект е роденият в Китай американски архитект Лео Мин Пей. На 91-годишна възраст пътува в продължение на шест месеца из арабския свят, за да събере идеи и вдъхновение за сградата. 

Музеят на ислямското изкуство съдържа артефакти, някои от които на над 1 400 години. 

Ватиканските музеи, Италия

Снимка: Exotica / Alamy Stock Photo

Ватиканските музеи са открити от папа Юлий Втори през 16 век. Комплексът съдържа 52 галерии и е един от най-големите в света. 

Дом е на картини на Рафаел, Тициан и Микеланджело да Караваджо.

Там се намира и прочутата Сикстинска капела, бивш параклис в Апостолическия дворец – официалната резиденция на папата. 

Известна е с архитектурата си и с фреските, дело на известните ренесансови художници Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо и други.

Таванът с площ от 1100 m2 е изрисуван от Микеланджело между 1508 и 1512 г. и заедно със сцената на Страшния съд (изрисувана между 1535 и 1541 г.) се смята за върха в творчеството на Микеланджело.

Националната галерия, Осака

Снимка: Robert Harding / Alamy Stock Photo

Сградата от 1970 г., където първоначално се е помещавала галерията, е разрушена и на нейно място през 2004 г. отваря врати новата, дело на Сезар Пели.

Галериите на музея се намират под земята, а над нея е само входа, покрит от стъкло и стомана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови