Съвети към футболните фенове преди Евро 2016

OFFNews 05 май 2016 в 10:58 2804 2

Европейският потребителски център публикува полезни съвети към футболните фенове, които ще гледат на живо във Франция мачовете от Европейското първенство по футбол, което се провежда от 10 юни до 10 юли.

Добре е да влизате на стадиона достатъчно рано - вратите отварят 3 часа преди началото на мача, съветват от ЕПЦ.

На стадионите, припомнят те, не се пуши, а боклуците трябва да се изхвърлят на определените за това места, включително и разделно.

Преди да тръгнете за Франция

Проверете паспорта или личната си карта, за да се уверите, че е валиден поне три месеца след срока на планираното пътуване. Ако имате и паспорт, и лична карта, е добре да се съхраняват на различни места, а не един до друг, за да се ограничат негативните последици при евентуална кражба или загуба.

Проверете правата и задълженията си при пътуване със самолет. Най-важното от тях е правото на грижи от страна авиокомпанията при по-големи закъснения на полета. Може да имате и право на парично обезщетение при отменен полет.

Ако нещо се случи с регистрирания или с ръчния ви багаж, трябва да отидете веднага до гише „Рекламация на багажи“ на летището, където да попълните протокол за повреден или загубен багаж. Не изхвърляйте бордните си карти и багажните етикети, пазете и касовите бележки за закупени стоки от първа необходимост, като предварително попитайте превозвача до каква стойност би ги покрил.

И накрая - не забравяйте да се обадите на някой близък вкъщи – таксите в роуминг от 30 април са по-ниски. Преди пътуването обаче се уверете, че сте на евротарифа за роуминг.

Във Франция

Независимо дали ще спите в четиризвезден хотел или общежитие, резервацията трябва да бъде направена в писмена форма и да съдържа следната информация:

Продължителността на престоя: durée du séjour

Начало и край на престоя: Jour d'arrivée et de départ, l'heure

Стая с полупансион или цял пансион: chambre avec demi-pension ou pension complete

Стая със закуска: chambre avec petit déjeuner

Брой на хората: nombre de personnes

Паркинг (частен/охраняем): parking privé / surveillé

В случай, че сте направили резервацията си с туристическа агенция, оттам трябва да получите документ, описващ мястото, което сте резервирали, застрахователното покритие, както и административните и екологични условия. Във Франция е прието да потвърдите резервацията 2 седмици преди датата на пристигане, за да сте сигурни, че всичко е наред. В случай, че решите да отмените пътуването си, трябва да информирате хотела най-малко 24 часа преди това. Важно е да сте запознати и с общите условия на сайта на хотела.

Транспорт

Мачовете по време на Евро 2016 г. ще се проведат в 10 френски града, сред които Париж, Ница и Марсилия. Билетите за влак, метро или трамвай се купуват от спирките. За някои от автобусите пропуск може да си купите и директно в превозното средство. Такси може да се хване от стоянка или от улицата, като цените зависят от града, времето и разстоянието. Ако шофьорите не приемат плащане с кредитна карта, това трябва да бъде ясно обозначено отвън на колата.

Храна

Цените на ресторантите не са регламентирани, но трябва да са показани отвън и във сградата, като в тези цени са включени всички такси. Бакшишът не е задължителен, но със сигурност ще му се зарадват. Избягвайте да хапвате в най-натоварените туристически райони, а избирайте места, които се посещават от местните жители. По правило магазините работят от понеделник до събота между 9 и 20 ч , като някои супермаркети са отворени и до 22 ч.

Европейският потребителски център в България съществува от 2008 г. и предлага безплатни информация и съвети по трансгранични потребителски въпроси. ЕПЦ България е част от мрежа от общо 30 подобни центъра в ЕС, Исландия и Норвегия, които работят заедно, за да разрешават потребителски спорове по доброволен път – т.е. с помощта на преговори между потребители и търговци.

В България ЕПЦ е към Комисията за защита на потребителите. Центърът се съфинансира от Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13859

2

Daering

05.05 2016 в 12:03

Молете се единствено да няма атентати. Зверски контрол на ръба на параноята, иначе няма да следим голове, а ще броим трупове. Другото е вятър - дали ще си закусил или не.

Знам че звучи налудничаво и не е много в духа на ведрото събитие, но...

77927

1

El Commandante

05.05 2016 в 11:59

Други:

Кевларените жилетки понякога помагат срещу АК 47, понякога не,за всеки случай си носете.

Поясите с тротил около кръста се приемат за обида към местните жители, не ги носете дори те да са част от културата ви.

Най-лесния начин за намиране на свободна маса в заведение е учтиво да кажете: Алаху акбар