Пазете касовите бележки при пътуване, за да ви върнат пълната сума при загуба на багаж

OFFNews 15 март 2016 в 19:01 4692 0

Пазете касовите бележки за вещите, които слагате в куфара си при пътуване. Така при евентуална загуба на багаж, ще имате право да получите пълната стойност на това, което е било изгубено.

Това съветват от Европейския потребителски център, които днес, в Световният ден на потребителите - отвориха гише на пътника на Централна автогара - София.

"Целта е да отворим информационен щанд за един ден. Точно на Световния ден на потребителите искаме да напомним какви са правата и задълженията на хората при пътуване или почивка. Освен това пътниците на Централната автогара ще могат да получат съвети и консултация на място от нашите експерти. Ще раздаваме и информационни материали, където са синтезирани най-важните права при пътуване и пазаруване в страни в Европа", споделиха от ЕПЦ.

Случай, при който запазените касови бележки са осигурили 10 пъти по-голямо обезщетение разказа кулинарният майстор Иван Звездев при откриването на гишето.

Загубили багажа му във Франция, пътувал за Норвегия. Полагало му се обезщетение в размер на 200 евро. Получил близо 2200 евро благодарение на запазените касови бележки. Е, не го обезщетили за най-ценното - подправките му.

Касовите бележки се изтъркват за година, затова сканирам всичко, каза Звездев и посъветва и останалите пътници да правят така, за да се подсигурят, когато тръгват на път.

Десетки пътници минаха през фоайето на автогарата днес, получиха брошури и зададоха своите въпроси към експертите на ЕПЦ от гишето. Там разбраха, че при пътуване на на дълги разстояния (повече от 250 км.) при смърт или нараняване или загуба/повреда на багаж заради катастрофа имат право на обезщетение. Всяка държава в ЕС има право да определи максималната сума за обезщетение, но тя не трябва да е по-малка от 220 000 евро на пътник или 1200 евро на единица багаж.

Хората с увреждания имат право на безплатна помощ на автогарите или в самото превозно средство.

При произшествие автобусната компания трябва да осигури практическа помощ (храна, напитки, а ако е необходимо и до две нощувки в хотел за не повече от 80 евро на нощ).

При закъснение при заминаване с повече от 90 минути или отмяна на пътуване, което по разписание трае повече от 3 часа, пътниците имат право да се им се възстановят разходи за платени от тях напитки или храна. Ако е необходимо, пътниците имат право и на две нощувки на цена до 80 евро на нощ. Това обезщетение обаче отпада ако превозвачът може да докаже, че отмяната, съответно закъснението, се дължи на тежки атмосферни условия.

ЕПЦ България е част от мрежа в 30 държави (всички членки на ЕС, Исландия и Норвегия). Центърът защитава интересите на потребителите при проблеми с трансгранична покупка от страна в ЕС, Исландия или Норвегия. Правим го като осъществява преговорите между потребителите и търговци. Услугите ни са безплатни. ЕПЦ България се съфинансира от Европейската комисия. ЕПЦ България е към Комисията за защита на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови