Какво трябва да знаем когато купуваме бойлер

OFFNews 25 август 2016 в 18:00 5951 1

Снимка Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

В търговската мрежа масово се продават бойлери, за които в инструкцията липсват липсват техническите параметри за енергийна ефективност. Това обявиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

През последните три дни двете ведомства стартираха кампания за проверка на електрически бойлери и водогрейни котли по отношение на инструкцията за монтаж, експлоатация и поддръжка.

Оказва се, че от 391 проверени продукта, при 299 липсват техническите параметри за енергийна ефективност в инструкцията. От всички проверени продукти - 3 са без СЕ маркировка, за което са съставени актове и са спрени от продажба. Още 2 акта са съставени за липса на инструкция на български език и за липса на наименование и адрес на производител.

Затова двете ведомства разпространиха 9 основни правила за безопасна работа и експлоатация при електрически бойлери:


1. Преди монтиране и пускане в действие – запознайте се с инструкцията за монтиране, свързване и употреба на уреда.

2. С цел поемане на гаранционното обслужване, монтирането и свързването към водопроводната инсталация трябва да се извършва от правоспособни лица (от посочените от производителя/вносителя в гаранционната карта сервизи).

3. След присъединяване към водопроводната инсталация е задължително свързването към електрическата инсталация да се извърши от правоспособни лица (от посочените от производителя/вносителя в гаранционната карта сервизи).

4. Уредът да не се монтира в помещение, където може да бъде изложен на замръзване.

5. По време на експлоатация да се спазват стриктно посочените в инструкцията изисквания

6. При възникване на технически проблем уредът да се изключи от електрическата мрежа и задължително да се ползват услугите на оторизиран сервиз.

7. В райони с варовита вода се препоръчва веднъж годишно да се извършва почистване на котления камък от оторизиран сервиз.

8. При почистване уредът да се изключи от електрическата мрежа.

9. Задължително е да се проверява периодично изправността на предпазния клапан за гарантиране безопасната работа на цялата система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови