Как да се предпазим от измама в офис на мобилен оператор

OFFNews 04 май 2016 в 16:33 13569 0

Комисията за защита на потребителите публикува препоръки към клиентите на мобилните оператори как да се предпазят, за да не бъдат подведени от служители в офисите на телекомуникационните компании. Препоръките са отправени от комисията най-вече към възрастните хора, които КЗП съветва да не се предоверяват, но съветите са общовалидни.

Не се предоверявайте на устните разяснения на консултантите и не се съгласявайте да подписвате документи в офисите на мобилните оператори, преди да се уверите с какво точно ще бъдете ангажирани, какви услуги ще получите и колко пари ще платите за тях, гласи единият от съветите на КЗП.

Четете внимателно и изцяло предложените договори и общите условия, а ако разбирате някоя от клаузите, питайте независим специалист или поне ваш близък, преди да се подпишете, допълват от Комисията.

От КЗП вземат повод за съветите си от две окончателни съдебни решения, които потвърждават забраната на Комисията на насочени към хората от "третата възраст" нелоялни практики на доставчици на телекомуникационни услуги.

При едната възрастен клиент на мобилен оператор влиза в офис, за да плати сметката си, и бива "атакуван" от консултант. Служителят му обещава намаляване на сметките или увеличаване на безплатните минути за разговори, ако подпише дадени документи. Възрастният човек се подвежда, подписва и се оказва с удължен договор и обвързан с нови и ненужни услуги. Сметките му не намаляват, а се увеличават.

Потърпевш от подобна практика бил 66-годишен мъж с два договора с мобилен оператор, по които плащал по 17,89 лева на месец такси. Консултант му обещал 10% отстъпка, като умишлено "спестил" информацията, че за да я получи, трябва да подпише сертификат за удължаване на двата договора с още две години и го обвързва с два нови договора.

Човекът разбрал, че след отстъпката ще плаща по 16,10 лв. месечна такса по двата си стари договора. На практика той ще дължи месечни такси по четири договора на обща стойност 31,30 лв. (вместо 34,78 лв.) след калкулираната отстъпка.

Консултантът не му казал също, че при прекратяване на който и да е от четирите договора абонатът губи отстъпката.

72-годишен абонат пък бил подведен да подпише четири документа – нов договор за мобилни услуги, допълнително споразумение към действащия му към момента договор и две заявления за смяна на SIM карта, която да обедини двата му номера. Той е получил обещание от консултантите за повече безплатни минути. Сделката била сключена набързо, без служителят да предостави необходимата информация и без човекът да разбира точно какво подписва.

Втората нелоялна практика е свързана със сключването на договори за цифрова кабелна телевизия. Консултантите обикаляли домовете на възрастни хора и ги подвеждали да подписват договори, без да ги запознаят коректно с условията, възползвайки се от влошеното здравословно състояние на хората и отслабналото им зрение.

Давали им договори за подпис, без да ги информират предварително за цената на абонамента и включените канали - в договорите имало само препратка към публикуваните на интернет страницата на доставчика общи условия.

Договорите били попълвани толкова набързо, че дори оставали без имената на клиентите и датата на полагане на подписа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови