Русия победи по точки САЩ

DW 01 януари 2017 в 19:14 19227 18

Снимка onlinereport.ro

Путин и Обама.

Путин печели по точки: спорът между САЩ и Русия около хакерските атаки в хода на предизборната кампания в САЩ приключи с победа за руския президент.

Владимир Путин сам си направи подарък в навечерието на Новата година и началото на коледната ваканция в Русия - най-голямата страна в света. Изгонените от САЩ руски дипломати се завръщат навреме с правителствен самолет в Москва и не трябва да посрещат Новата година от другата страна на Атлантическия океан.

В същото време представителите на омразното правителство на Обама могат да прекарат двете седмици ваканция в обичайната обстановка - засега не им се налага да напускат Русия. Нещо повече: те получиха покана да отидат със семействата си в Кремъл и да се порадват на празнично украсената новогодишна елха.

Размяната на удари между Москва и Вашингтон завършва с победа по точки за руския президент. Спорът се разгоря от един доклад на американските тайни служби. Документът представя доказателства, че руското правителство е разпоредило хакерски атаки срещу американски цели, за да окаже влияние върху президентските избори. В отговор на тези атаки, отиващият си американски президент Барак Обама реши да изгони 35 руски дипломати и техните семейства.

Отговорът на Русия очевидно следваше една добре премислена драматургия. Първоначално външният министър Лавров обяви реципрочни мерки и заяви, че Русия също ще изгони 35 американски дипломати и ще закрие две американски посолства. Руското посолство в Лондон пък осмя Обама чрез Туитър и го нарече "безгласна буква" (Lame Duck). А премиерът Дмитрий Медведев злорадо пожела на правителството на Обама да "почива в мир".

Изкуството на "тролинга"

След това Владимир Путин великодушно наложи вето. Въпреки че Русия имала правото на отмъщение, тя нямало да следва безотговорната "махленска дипломация" на Обама. Санкциите били наложени с цел да обременят дълготрайно отношенията между САЩ и Русия. Русия нямало да допусне това и под ръководството на новия президент отношенията отново щели да се подобрят. Въпреки това руският държавен глава предизвикателно пожелава ЧНГ на американския си колега Обама и семейството му.

Реакцията на бъдещия обитател на Белия дом не закъсня: Доналд Тръмп написа в Туитър, че това било много остроумно (Very smart). В крайна сметка Путин реагира прагматично, но не си спести удоволствието да остави министрите си да правят изявления срещу администрацията на Обама. Руските потребители в интернет пък посрещнаха възторжено новогодишното пожелание към Обама. Оказва се, че Путин владее перфектно изкуството на "тролинга" - емоционалните провокации, познати ни от социалните мрежи.

Кой говори още за хакерски атаки?

И не само това. Кремъл се поучи от миналото. Отдавна отмина времето, когато, в кризисни ситуации, всички чакахме едно кратко изявление по телевизията на първия човек в държавата. Днес телевизията е друга, а тъй наречената "направлявана демокрация" работи за Путин. Неговите лоялни служители излъчват онези послания, които самият президент не може да произнесе лично. Но всичко остава под негов контрол, тъй като по заповед отгоре тези послания мигом могат да бъдат преустановени.

Е, има ли още някой, който да се вълнува от американските разкрития за руските хакерски атаки? Останаха ли въобще хора, които да се вълнуват от темата? Стратегията работи. Поне в Русия сега се говори само за новогодишните елхи и за сънародниците, които неочаквано ще прекарат Нова година в родината. Дори и децата на американските дипломати да не откликнат на поканата от Кремъл.

Николас Конъли, "Дойче веле". Заглавието е на редакцията, оригинално то е "Президентът, който спаси празника".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8996

23

Андрей Андреев

07.01 2017 в 19:33

Има добри и точни коментари на нормални хора, на които ненормални руски тролове са сложили минуси. По-скоро ме учудва количеството на ненормалниците!!!

42249

22

Denis Rizanov

03.01 2017 в 21:10

Руснаците били гладни, зли и недоволни, пиели лосиони за баня и течност за чистачки... с презрение отбелязват някои.
Да го каже един англичанин дето тревата на моравата пред имението му е на 300години или някой французин с 400годишно шато и 5хил дка лозя... бих го приел. И самочувствието му и презрението му.
Но да го каже един гол бай Глист (да не се бърка с Ганю!) от панелното софийско гето, дето вчера благодарение точно на имперската руска войска свали феса... дето днес трябва да закара майка си до аптеката да и вземат пръстов отпечатък, за да и отпуснат лекарства по здравна книжка... виж това не мога да го приема. Или по-скоро не мога да си го обясня. А пък и за какво?!
На вас по-леко ли ви става след тази абра-кадабра? Подобрява ли се дефекацията ви? Дарадонките омекват ли?

11841

21

трафоПОСТ

03.01 2017 в 20:02

Ами, хубаво, да си ги ядат и пият тези точки, които са спечелили, че за яденето не знам, ама пият лосион за вана и други почистващи препарати.
Те, руснаците все печелят, все побеждават и все гладни и недоволни ходят, все някой друг им е крив за мизерния животец.

12094

20

дони

02.01 2017 в 23:33

Странна победа е тази - взимаш си насрания задник подмишката и с "гордо наведена" глава напускаш полесражението. А е наведена, защото ще започнат да лъсват доказателствата тук и там...

7506

19

Хаха, те преписали статията само дето и сменили заглавието.

:-)))

12069

17

Петър Папазов

02.01 2017 в 11:30

Ясно е че Обама стана за смях и то накрая, защото примитивно очакваше първосигнална реакция от Путин!?!Вкара си два гола едовременно.Светът видя кой обявява война -и най големите русофоби признават че това са САЩ.И второ вместо да затрудни Тръмп той му вдигна топката. В създадената ситуация Тръмп има шанса да направи жест за подобряване на отношенията с Русия.