"Но защо да я делим тази пуста Македония"

OFFNews 07 февруари 2017 в 14:03 6086 8

Божидар Димитров относно изказването на американски конгресмен за подялбата на Македония.

По повод на мнението на американския конгресмен от Републиканската партия Дейна Рорабашър, изказано пред албанската телевизия „Визион плюс“, че Македония не трябва да съществува като отделна държава, а да се подели между България и Косово, директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров заявява, че това схващане, което проповядват и други американски политици (като Ричард Холбрук например) вероятно се основава на факта, че македонизмът (т.е. разбирането, че Македония и „македонците” нямат нищо общо с България и българите) е стопроцентова историческа лъжа. А една нация и държава не се градят на стопроцентова фалшива основа. В един момент лъжата става ясна на всички и сградата на македонската държава и нация рухва. Освен това някои политици в САЩ, по-добре образовани от другите, сигурно си дават ясна сметка, че макар и сръбска политическа идея, македонизмът бе утвърден не в Кралска Югославия, а от Балканския лендерсиндикат на Коминтерна. Не прилича на най-демократичната държава в света (САЩ) да поддържа тази измислица на комунизма.

Но защо да я делим тази пуста Македония ? Не е ли по-добре просто официално Скопие да се върне към историческата истина за своя исторически фундамент. И тогава Македония да си остане цяла с ребългаризирано национално съзнание на славянското й население. Иначе казано, цяла целеничка и без сериозните международни усложнения при един раздел да продължи съществуването си като втора държава на българската нация. И да побързат скопияните, че и други държави искат да са част от българските държави. Хърватска например или Татарстан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

6

Denis Rizanov

07.02 2017 в 14:57

Американският каубой май не иска да сподели,че прекрояване на граници без война и жертви не се е случвало много отдавна.

Е па само няколко години. 3 влака хохлобандерасти се бяха запътили за Крим, така и не стигнаха до там.
В Крим не пукна нито един пищов. Каква по-голяма демокрация от това?

12392

3

sevsev

07.02 2017 в 14:31

Как Божидар Димитров е пропуснал да спомене, че и по-голямата част от щатите се натискат да станат част от българската държава.

15614

2

OTBPAT

07.02 2017 в 14:20

Мхм.. и един Симеон завива в станиол?

12415

1

senester

07.02 2017 в 14:13

Американският каубой май не иска да сподели,че прекрояване на граници без война и жертви не се е случвало много отдавна.Или искат да ни запалят чергата,която и без това е доста проскубана.Що не си гледат Тръмп и решенията му,ами се занимават с износ на революции, тези тъпаци.Или смятат,че тук живеят аборигени,които лесно могат да бъдат манипулирани.Само че в подобни стълкновения умират обикновено децата на народа,а не на алчните политици.А и след подобен акт на "обединение" ще бъде създадена поредната добре маскирана мина в балканските взаимоотношения.Кой какъвто иска да се мисли,че е.Нямаме нищо против.но и в задгранични сценарии не участваме,краварино