ЗА и ПРОТИВ: Не посягайте на дългите уикенди!

Светослав Метанов 13 октомври 2016 в 10:10 8319 7

Снимка БГНЕС

Темата за сливането на почивните дни в "дълги уикенди" породи противоречиви коментари. Ние в редакцията също сме на различни позиции. Това е текстът, който е против предложената от социалното министерство промяна. Текстът "За" промяната, можете да прочетете тук.

Плановете на социалното министерство да прекрати типично нашенската практика да се сливат почивни дни определено избута далеч "по-тежките" чисто политически теми в предизборния период.

Позициите са черно-бели, без нюанси: Бизнесът е доволен, пролетариатът - гневен.

"Сега очаквам шефът да ми вземе и времето за обедната почивка", е един от най-често срещаните коментари на работещите на заплата.

Те възприемат промяната като поредния опит да бъдат прецакани.

Работодателите също така еднозначно са доволни. И трябва да се признае, част от аргументите им са напълно основателни - в отработваните съботи производителността на труда е много по-ниска от тази в нормален почивен ден, извънредните почивки действат демотивиращо, нарушават се контактите с контрагенти в чужбина, които работят в дните, за които правителството в София е решило да са почивни покрай други празници. За заетите в производства с непрекъснат цикъл трябва да се плаща извънреден труд (стига работодателят да спазва Кодекса на труда, което по принцип не е масова практика у нас).

И все пак категоричността в твърдението, че отпадането на сливането на почивни дни би било изцяло положително за икономиката ни, просто не е вярна.

Редица икономически сектори у нас не само, че не губят, ами печелят от дългите уикенди.

На първо място това е туризмът.

Миналият месец е идеален пример за това, защото цели два пъти имахме натрупвания на почивки - веднъж покрай 6 септември и след това за 22 септември.

Наистина тогава на ГКПП-тата с Гърция се образуваха километрични опашки и "виделите се с пари" българи (според определението на премиера Бойко Борисов) напълно непатриотично напълниха хотелите и ресторантите на Халкидики. Това, което се пропуска обаче е, че по същото време същото важеше и за родното Черноморие. За разлика от предишни години, когато хотелите масово хлопваха кепенци още в първите дни на септември, тази година на практика сезонът продължи чак до началото на октомври. 

Данните на Министерството на туризма показват ръст на българите по курортите ни. Окончателната статистика, включваща и септември все още не е обработена, но е ясно, че положителните данни за отрасъла не са само заради повечето чужденци, но и от повече нашенци, избрали да почиват в България.

Съвсем отделен е въпросът, че пътуванията - независимо в страната или навън, са свързани с транспортни разходи, от които печелят както бензиностанциите, така и родните автобусни компании.

До голяма степен това е валидно и за цялата търговия.

В почивните дни моловете и хипермаркетите се пръскат по шевовете, което автоматично означава ръст на вътрешното потребление, а съответно и на брутния вътрешен продукт.

Само за четирите почивни дни около Деня на независимостта българите са похарчили над половин милиард лева, показва справка на Националната агенция за приходите на база оборотите в търговията. Това е важно тъй като "спящите" пари в банките продължават да се увеличават. Към средата на годината депозитите на домакинствата у нас възлизат на 45,2 милиарда лева и са се увеличили с 547 милиона лева само за второто тримесечие. И това при положение, че в момента затварянето на пари във влог е крайно неизгодно при падащите лихви, които вече са под 1 процент.

Друг положителен ефект от дългите уикенди, който обаче остава скрит от формалните изчисления за икономическата активност у нас, е фактът, че

повечето свободно време се преобразува в неформални приходи.

Печенето на капия, варенето на лютеница, ремонтът на дома и дори дейности като пране и готвене през почивните дни реално е създаване на блага.

Въпреки че мнозинството българи не ходят на обичайното си работно място в слетите почивни дни, това не означава, че те престават да се трудят. Освен за работещите в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, това е така и за различните видове водопроводчици, бояджии и други майстори. За техния труд по правило не получаваме касови бележки, но това няма връзка с реалността, че празникът за едни е делник за други.

Същото важи и за всички хора, извършващи някакъв вид надомна работа в извънработно време - писатели, преводачи, учители с частни ученици и т. н.

Натрупването на празници е изгодно и за всички музеи, театри, кина, природни и исторически забележителности. През седмицата за много от тях липсват посетители, докато всеки допълнителен почивен ден е равен на допълнителни приходи.

Политически гаф

Всичко това прави крайната оценка на положителните и отрицателните ефекти от сливането на почивни дни в изключително трудна и дори невъзможна задача. А след като няма как да се изчисли прекият икиномически резултат от дадена мярка, то е твърде вероятно тя да се окаже грешна.

В чисто политически аспект грешката си е съвсем явна. Обществената реакция е категорична "сега искат да ни вземат и малкото, което имаме". В предизборен период и все по-илюзорна стабилност подобно послание не е никак изгодно за управляващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

6

mendi

13.10 2016 в 11:36

Забрана, забрана и пак ЗАБРАНА!!!
Даже на всичкия отпуск! Отпуск заслужават само отрудените люде които създават истински блага за населението - това са депотатите и държавните чиновници!
Предателите които развиват бизнес или техните слуги - мръсните им наемни работници не заслужават отпуски и почивки а напротив - да работят докато пукнат! Капиталисти мръсни!

10538

4

Black Hex

13.10 2016 в 10:58

Никакви почивни дни!
Трябва да бачкате щото сте бедни. Да спастрите богатство и да вдигнете на крака станата си!
А сте бедни щот сте прости.
Уф-ф-ффффф тва беше от бълнуванията на един мизерник дето не построил една къщичка за птиченца, както казва другарят Ганчев.
Нъл тъй бе, патладжанко напрещелов доматев? За простите само бачкане здо откат. Кой остане жив ше почива кат се пенсионира! Който не устиска дотогава ше почива кат умре.

77927

2

El Commandante

13.10 2016 в 10:41

Бриджването на почивни дни НЕ Е типично българска практика, земи прочетете малко....

29585

1

Izalina

13.10 2016 в 10:30

Формени глупости.

Единственият смисъл да се радва на такава популярност подобно сливане е, ако покрай него издрънкаш само 3-4 дни от годишния си отпуск(вместо обичайните 5 примерно), та да ти стане 10 дневна почивката.

"Моловете и хипермаркетите се пръскат по шевовете" !? нали всички са на Халкидики или инжектират родния туризъм?

"Печенето на капия, варенето на лютеница, ремонтът на дома и дори дейности като пране и готвене през почивните дни..."
Мерси за подобна почивка - скъпа ми е, предпочитам в Родопи, ама без цялата навалица за празниците

Кина и театри са по-посещавани в работни дни, а музеите едва ли се кефят особено, като вместо регулярна посещаемост от отпускари, им се отворят вратите на ада за 3 дни

"Сега искат да ни вземат и малкото, което имаме"
20 дни отпуск имате! а не опити да изтърмъчите некой час от безспорно неефективната събота
Ако е ефективна - работното време не се променя тотал.

И да, работя на трудов договор, не съм от "бизнеса"