Логото, което не спечели конкурса за българското председателство

Александра Маркарян 18 януари 2017 в 14:35 18078 5

От критични през иронични до хвалебствени - такива бяха реакциите след публикуването на логото, спечелило конкурса за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Онези, които си задаваха въпроса: "Това ли е най-доброто, което можехме да направим?", не получиха отговор. Просто защото организаторите се похвалиха колко много предложения са получили - от повече от 180 автори, но пропуснаха да ги публикуват. Публикуваха само печелившия проект на Тодор Ангелиев.

Малко след пресконференцията в Министерския съвет социалните мрежи се напълниха с реакции - от критични през иронични до хвалебствени. Някои видяха в логото абревиатурата на ГЕРБ, други се чудеха какво общо имат черните ромбоиди с българските шевици, трети директно го определиха като грозно, четвърти - като архаично, други пък казаха, че е стилно.

Колкото хора, толкова и мнения. Но ако и организатори, и жури са убедени, че това е бил най-добрият проект, защо не публикуват и останалите? И защо не обяснят с какво той е по-добър например от този?

Това е предложението на Дора Петрова и е отхвърлено. То видя бял свят благодарение на авторката си, която го публикува. Ето още едно предложение, също публикувано по волята на автора си - Теодор Лулчев, а не на организаторите.

Пред OFFNews.bg председателят на журито проф. Георги Янков защити печелившия проект с обяснението, че той съдържа трикольора и надпис на кирилица, което напомня, че нашата азбука е третата официално призната в Европейския съюз след латинската и гръцката азбука.

Това обяснение издържа, но само докато не видим друго, което отговаря на същите условия - и предложението на Дора Петрова съдържа трикольора, и то има надпис на кирилица, и е уникално, и е стилно. И поставя още по-голям въпросителен знак след въпроса за критериите и прозрачността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12019

5

malion

18.01 2017 в 15:15

В централната емисия новини на Нова снощи показаха доста от отпадналите лога. Явно не е чак толкова засекретена информацията, но си трябва и малко да си журналист, който да си я намира.

42249

4

Denis Rizanov

18.01 2017 в 15:05

По-скоро "славянска".
Щом го изписан на египетска пирамида...

25665

3

Victimized

18.01 2017 в 14:56

"Логото, което спечели конкурса от един по-друг ъгъл. Всеки търси подсъзнателно какво иска да му внуши авторът чрез него"

По стара българска традиция....

25665

2

Victimized

18.01 2017 в 14:54

"което напомня, че нашата азбука е третата официално призната в Европейския съюз след латинската и гръцката азбука."

Дам, ЕС като горд наследник на райха, някакво дежа ву, понеже преди около 1200 години фрагментираната вече Римската Империя в лицето на православната и католическата църкви признава старобългарския/ църковно славянския / респективно и кирилицата, за трети официален език/азбука/ при богослуженията...

А второто лого също има кирилица, но пък ще е неразбираемо за по голямата част от хората в ЕС.
Въпроса ми е , дали само две лога са допуснати до оценяващото жури ???

42249

1

Denis Rizanov

18.01 2017 в 14:51

Логото, което спечели конкурса от един по-друг ъгъл. Всеки търси подсъзнателно какво иска да му внуши авторът чрез него.

http://ow.ly/jBWB3087gU5