Германски експерти: Борисов сбърка съдбоносно

Александър Андреев - DW 07 ноември 2016 в 21:14 21802 19

Борисов фатално недооцени настроенията в страната и ненужно заложи на карта своите досегашни, макар и скромни, успехи. Бъдещето на България отново е несигурно и необещаващо, смята германският дипломат Клаус Шрамайер.

Явно не е достатъчно в последния момент да издигнеш една твърде нехаризматична кандидатка - нищо, че я представяш, по аналогия с Меркел, като майка на нацията, казва от своя страна германската политоложка Йохана Даймел.

Представяме ви интервютата на DW с двамата:

Шрамайер: "Борисов сбърка съдбоносно"

Изненада ли Ви резултатът от изборите?

Клаус Шрамайер: Да, резултатът е изненадващ. Не само относително ниската избирателна активност от малко над 52% е разочароваща, а също и фактът, че 27 години след свалянето на БКП от власт кандидат на БСП отново успя да спечели първия тур на изборите. Ако си дадем сметка, че над 80 процента от гласовете бяха дадени за Радев, Цачева, Каракачанов, Марешки, Орешарски и Калфин - все хора, които се противопоставяха на реформите и най-вече на това правосъдието да бъде поставено на нова, правова основа, то този резултат хвърля мрачна светлина върху цялото българско общество.

Вина за това положение явно носи и Бойко Борисов, който поради някакви причини (вероятно недостатъчно послушание) осуети възможен втори мандат на успешния президент Плевнелиев, а после не успя да издигне равностойна кандидатура.

Какви са шансовете на Радев и Цачева на балотажа?

Клаус Шрамайер: Очаквам да се наложи представителката на ГЕРБ, освен ако проруските и националистически настроения не се окажат по-силни, отколкото се предполага.

Представянето на Каракачанов и Трайков беше по-добро от очакваното. Как ще коментирате резултатите им?

Клаус Шрамайер: Доброто представяне на националиста Каракачанов е обезпокоително. А взетите от Трайчо Трайков 7,1% от гласовете са единственият светъл лъч в мрачната като цяло картина. Трагично е, че българите не успяха да забележат качествата на Трайков.

Резултатите от референдума определено изпращат сигнал към политиците в България. Какво е посланието му, според Вас?

Клаус Шрамайер: Резултатите от референдума, в случай, че се окажат валидни, в някаква степен контрастират с резултата от президентските избори. Защото одобрението на поставените три въпроса всъщност представлява вот на недоверие срещу всемогъществото на партиите, които спечелиха на президентските избори.

Как вчерашните избори ще се отразят на политическия живот в България?

Клаус Шрамайер: Последиците от президентските избори не предвещават нищо добро: ако Борисов наистина смята да изпълни обещанието си и да подаде оставка при неуспех на Цачева (а, според някои съобщения, той има намерение да изчака втория тур), явно ще се стигне до предсрочни избори с неизвестен изход.

Трудно е, впрочем, да си обясним защо Борисов толкова погрешно прецени настроенията в страната и така силно надцени заканата си за оставка. Ако не подаде оставка, ще бъде гарантирана стабилността на страната поне до парламентарните избори догодина. Ако резултатът тогава не се различава много от този на президентските избори, ще трябва да забравим за спешно необходимите реформи. Още повече, че ДПС, което сега не излъчи собствен кандидат, а подкрепи Орешарски, отново ще упражни цялото си влияние.

Казано накратко: Бойко Борисов сбърка съдбоносно и напълно ненужно заложи на карта своите досегашни, макар и скромни, успехи. Сега си отмъщава това, че той не направи нищо за развитието на едно силно и самоуверено гражданско общество, нито пък предприе нещо за изясняването на постоянно течащите скандали. Бъдещето на България отново изглежда несигурно и необещаващо. Приятелите на България много съжаляват за това развитие на нещата.

Даймел: "Това е удар по Борисов"

ДВ: Госпожо Даймел, изненадаха ли Ви резултатите от вчерашното гласуване?

Даймел: Радев води - и това е известна изненада. Лично аз бях изненадана още когато БСП извади от ръкава си един политически съвършено неопитен и непознат бивш генерал. Успехът на Радев е още едно доказателство, че в България съществува определена симпатия към мъже, които по линия на биографията си излъчват нещо като „естествен” авторитет. Изрично подчертавам: мъже. Други примери са Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. Към размисъл настройва и видимата „милитаризация” на тези президентски избори, в които част от кандидатите или техните вицета са военни.

Още е рано за по-точен анализ, но все пак се очертават няколко фактора, които доведоха до този изборен резултат. Първо: това във всички случаи е пореден удар по Борисов и неговото правителство. Второ: явно не е достатъчно в последния момент да издигнеш една твърде нехаризматична кандидатка - нищо, че целенасочено я представяш, по аналогия с Ангела Меркел, като майка на нацията и дори си я научил да подражава на типичните жестове на Меркел с ръцете. Борисов ще трябва да си постави въпроса защо той и партията му застанаха против Плевнелиев, който имаше много добри позиции - както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план. И трето: хората в България искат по-висок жизнен стандарт. А това е сериозен проблем, след като заплатите в страната са доста по-ниски от тези в съседни балкански държави. Тук роля играят и санкциите на ЕС срещу Русия, които българските избиратели и избирателки усещат като лишение, още повече, че членството на страната в ЕС не донесе очакваните подобрения. Не съм съгласна обаче с онези, които твърдят, че се сблъскват една проруска и една проевропейска позиция. Всички допитвания досега показват, че мнозинството от българското население подкрепя членството на страната в ЕС и в НАТО. Всички фактори, които изброих, играят роля за изборния резултат вчера.

ДВ: Как оценявате шансовете на Радев и Цачева на втория тур?

Даймел: Сега ще се търсят стабилни мнозинства, ще се търси подкрепа от други слоеве на електората. Ясно е, че Цачева и ГЕРБ ще търсят тази подкрепа при турското малцинство и сред избирателите в центъра и вдясно от центъра. Тоест - ДПС, което винаги носи стабилно количество гласове, ще бъде обект на ухажване както от страна на ГЕРБ, така и от страна на БСП. ГЕРБ обаче ще го прави по-безшумно. За Борисов и Пеевски се смята, че все пак имат по-тесни връзки, отколкото изглежда, и в този смисъл с помощта на различните медийни канали може да се сглоби някаква конструкция. Дали обаче ГЕРБ ще съумее да стори същото и с Реформаторския блок - в това се съмнявам.

ГЕРБ се нуждае обаче и от политическите екстремисти вдясно. През последните години партията на Борисов демонстрира, че няма проблеми с това взаимодействие. Голямата подкрепа за Каракачанов и Марешки показа, че хората искат сигурност. Те мечтаят за ясна житейска перспектива и по-добри социално-икономически условия на живот. Ето защо преди втория тур и двамата кандидати трябва да обърнат внимание на тези тревоги.

ДВ: Каракачанов и Трайков постигнаха по-високи резултати от очакваното. Какво означава това, според Вас?

Даймел: За съжаление и България е илюстрация за това, че дясно-популистки идеи като тези на Каракачанов намират добра почва сред част от избирателите, които имат усещането за някаква заплаха. България е сред първите страни в ЕС, които са пряко засегнати от мигрантската криза. Доброволните граждански отряди са стряскащо доказателство за това. От друга страна страховете на населението не бива да се подминават. И тъкмо политиката, включително и бъдещият президент или бъдещата президентка, са длъжни да се заемат с това огромно предизвикателство и да търсят решение на този общоевропейски проблем, изхождайки от либералните и хуманитарни ценности. Длъжни са както заради ЕС, така и заради населението на собствената си страна, неделима част от което са и българските граждани с мюсюлманско вероизповедание. Каракачанов не е човекът, който би адвокатствал за тази кауза, но Трайков навярно е. Той си спечели уважение още докато беше министър на икономиката. А резултатът, който постигна вчера, е голям успех - особено на фона на проблемите вътре в Реформаторския блок.

ДВ: Гласовете, подадени за референдума, очевидно са някакъв сигнал към политиците. Какъв е този сигнал, според Вас?

Даймел: В момента, когато отговарям на въпросите Ви, още не е ясно дали референдумът ще бъде валиден. Независимо от това е доста необичайно, че един човек, който е известен най-вече със своето телевизионно шоу, успя да стигне толкова далеч. Ако българските граждани смятат, че е крайно време гласът им да бъде чут, тогава политическите елити трябва да се запитат дали и как функционира контактът им с хората. Или не функционира. Лично мен това много ме тревожи. Защото точно в този момент много опасна става ролята на манипулаторите. Онзи, който контролира необходимите медийни канали и успее да извади на сцената подходящите фигури, ще бъде в състояние да транспортира и своята политика. Очевидно прекъснатата връзка между политическите елити и гражданите в България е нещо много опасно.

Критично трябва да се огледа ефектът, който ще породят евентуалните решения в резултат от референдума. Задължителното гласуване, което вече беше въведено, тежко се разминава с конституционното право на глас. А мажоритарното гласуване крие опасност за плурализма, защото малките партии вече няма да имат шансове и страната ще бъде стегната в тесен партиен корсет. Колкото до предложението да се намали субсидирането на партиите - това си е популистко ловене на риба в мътни води. Ако това стане, в бъдеще партиите ще търсят финансиране по различни тъмни канали. Лично аз силно се съмнявам, че такова нещо ще бъде от полза за свободата, демокрацията и правовия ред. Особено в България.

ДВ: Какво въздействие ще окаже вчерашното гласуване върху политическата ситуация в България?

Даймел: Бойко Борисов отначало заяви, че той и правителството му ще се оттеглят, ако на първия тур Цецка Цачева остане след Румен Радев. Ако наистина се стигне до оставка на правителството, в България ще има нови избори, а това не вещае нищо добро. Ще настъпи политическа нестабилност, а популизмът, който - уви - вече не е чужда дума и в българската политика, ще стане още по-гръмогласен и мръсен.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

15

Rosen Markov

07.11 2016 в 23:26

ЕС обслужва интересите на богатите западни държави. България губи от членството си в ЕС! Погубиха ни като нация, топим се и чезнем като народ! Това е тъжната равносметка за последните 27 години! Всичко това се случва с активната помощ на лакеите им - нашите политици!

25665

14

Victimized

07.11 2016 в 23:12

Точно в дисциплината която имат, да изпълняват без да мислят защо я докараха до тук. И през ВСВ пак същото , човек който имал привидно добри намерения ги докара до загубили най-голямата война в историята , че до ден днешен плащат репарации и нямат никакъв суверенитет....

25665

13

Victimized

07.11 2016 в 23:06

Чичолинка , германците са народ с потенциал, но политиците им са кръгли идиоти и скоро ще раздадат всичко което имат на арабелите.
Единственото в което не ги бива е порното, то това тяхното е извратения здраво ....