Елитът ни не разбира какво се случва сега

Проф. Николай Слатински 08 ноември 2016 в 19:05 17486 15

Тези избори така или иначе ще минат и заминат... Вярно е, че характеропатиите и ограниченият интелект на Властта в момента достигнаха тавана на търпимост, а харизмата на първото лице, единствено число във Властта съвсем по наука, в един момент започна да изяжда уважението към това лице и да работи срещу него и не се знае към какви още пируети и менуети ще го тласне, пише във фейсбук специалистът по национална сигурност Николай Слатински. 

Пак казвам, тези избори ще минат и заминат...

Единият кандидат е отблъскващо предсказуем, а другият опасно непредсказуем.

Единият кандидат, ако спечели, ще продължи да отблъсква дори твърдото ядро на партията му, защото така и няма да може да каже нищо умно и без да е противно клише. А всички извън това твърдо ядро ще изпитват все по-голям срам.

Другият кандидат, ако спечели, може да шокира прекалено жестоко твърдото ядро на партията му, защото през кампанията той говори твърде безотговорни неща, представяше се като алтернатива на всичко, постигнато умно или не като стратегически приоритети на държавата през тези години на Прехода и тепърва му предстои да се отрича от тези си лекомислени и леконравни думи. Или да започне да действа в техния дух, с което ще генерира все по-голям страх у всички извън това твърдо ядро.

Тогава какво искам да кажа с това, че изборите ще мина и заминат?

Искам да кажа, че елитът - и на власт, и в опозиция, - отново показва, че не е разбрал посланията на интелигентната и мислеща част от обществото. И не е разбрал, че вътре в обществото протичат размествания на тектонични плочи и това може да освободи колосална енергия, която е с потенциал да избухне и да донесе не задължително добро, а дори и лошо.

Елитът си позволява да игнорира волята на обществото, да подценява страховете на обществото, да недовижда заблудите на обществото, да манипулира обществото, да си докарва и прикарва, да стъкмява и натъкмява такива резултати, които него го устройват, да нарежда на институциите какво да установяват и постановяват, какво да допуснат и отпуснат, опитва се максимум и евентуално да размества само столовете около масата на властта - днес Аз, утре Ти, другиден Аз и Ти, по-другиден Ти и Аз.

Ако елитът се вслуша внимателно, може и на него, както на мен да му се стори, че макар да няма, допускам и предполагам, достатъчно енергия за дълга, устойчива, смела и непредсказуема революция или, съгласен съм, контрареволюция, която да отхвърли много от пошлостта и цинизма на изминалия четвърт век, то в обществото има поне малко от тази енергия, като запалителна смес и тя може да нададе доста страшен или поне стресиращ вик, да издаде силен и силов шум. Дори като плондира и балона, които в края на спихването си издават най-рязък и съскащ звук.

Енергията в обществото може и да е недостатъчна, но би могла да стигне колкото за едно сериозно разтърсване на държавата. И в нейната мътна или въртопна вода е еднакво вероятно да уловят голяма риба както нови лидери на демокрацията, далеч по-различни от сегашната амортизирана властово-опозиционна гмеж, яхнала държавата, така и заклети популисти, крайни фанатици, отявлени радикали и безскрупулни демагози.

А демагог, това всъщност означава народен водач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

14

Victimized

08.11 2016 в 22:31

Red , те нещата се усещат, и хората които са се научили да мислят не могат да не забележат очевидното. От друга страна промитите мозъци се борят за това с което са откърмени, точно като в матрицата, ще отричат реалността до колкото им позволяват силичките..
А за Nightwish навярно си прав ( : ....

77927

11

El Commandante

08.11 2016 в 20:35

"Те са винаги на минусъ."

Кажи го на французите, много ше ги зарадваш...

63994

9

Red or Dead

08.11 2016 в 20:16

@Victimized,
“““...Много малко "революции" в историята са всъщност изцяло народни, но тази която предстои ще е от народа, ще е до голяма степен нещо което не се е случвало до сега. Революция на съзнанието и промяната на мирогледа, точно от каквото се нуждае това болно общество.
Така паразитиращата част от обществото ще стане излишна, за да остане само реалния двигател, този който реално произвежда и потребява, този който развива културата и особеностите и, много преди машината за правене на пари да ги "патентова" и пусне на конвейера, слагайки 500 % надценка над чуждия труд...„„„„„

ТОЧНО ТОЗИ абзац ми се въртеше в главата изписвайки в долния пост думата......РЕВОЛЮЦИЯ...естествено умишлено и силно надявайки се да бъде изпълнена със истинско съдържание,понякога се чудя, как е възможно съвсем различни хора, живеещи в различни среди....могат да мислят по ТОЛКОВА еднакъв начин.....сякаш имат един и същ мозък,
Апропо, в този ред на мисли...NIGHTWISH, е част от отговора на магията;

25665

6

Victimized

08.11 2016 в 19:52

Автора не е казал нищо съществено, основно метафори които могат да опишат доста широк спектър от възможности. Така с един камък два заека ...
Но главно звучи като заплаха за някаква своеобразна революция.
Обаче всички знаем каква точно за "революция" пище автора, като арабската пролет, като в Украйна, и като много други, които си бяха финансирани и ръководени от политически заинтересовани страни. Много малко "революции" в историята са всъщност изцяло народни, но тази която предстои ще е от народа, ще е до голяма степен нещо което не се е случвало до сега. Революция на съзнанието и промяната на мирогледа, точно от каквото се нуждае това болно общество.
Така паразитиращата част от обществото ще стане излишна, за да остане само реалния двигател, този който реално произвежда и потребява, този който развива културата и особеностите и, много преди машината за правене на пари да ги "патентова" и пусне на конвейера, слагайки 500 % надценка над чуждия труд...