Бежанците ни напомниха какви страхливци сме

Мария Спирова 25 ноември 2016 в 12:35 47419 19

Харманли е инфектирана рана, защото ни удари по най-слабото място. Ужасът от отдавна изгубеното достойнство.
Хората в лагера не издържаха на унижението и бяха помляни. Пред нас, като общество на предалите се, на скършените, зейнаха гнусни въпроси, които нямат отговор, а само позорна присъда, ако можехме да се видим в огледалото поне за миг, пише във фейсбук българката от Оксфорд Мария Спирова, която е сред активистите за избирателните права на сънародниците ни зад граница.

Защо толкова от нас не можаха дори за момент да се вживеят в конкретиката на случилото се, а забягнаха в жалейка за други слаби и онеправдани - пенсионерите и сираците? Защото пенсионерите и сираците са наистина неспособни да се организират, да се защитят. Ние се идентифицираме с именно тях - безсилните, премазаните.

Яростно не можем да понесем мисълта, че е възможен какъвто и да е, дори най-нескопосан и неефективен отпор срещу несправедливостта и зверското отчаяние. Не можем нито за миг да понесем мисълта, че дори най-безпомощните хора, изоставени и залостени, имат повече гръбнак от нас, повече воля за живот. Не можем да им го простим - заслужават да ги бият, защото ни напомниха какви страхливци сме, как сме се предали на същата тази държава, която всекидневно ни мачка, унижава, отнема ни здравни грижи, храна, подслон, права... Но ние търпим, търпим!

Как смеят афганистанците да изискват!

Съкрушените мразят борещите се много повече от съкрушителите си. За тях не намираме милост, защото това би означавало да признаем, че нашите нещастия, барабар с техните, са наша пряка отговорност.

Големият въпрос за всеки от нас е прост:

Искаме ли, наистина ли желаем и страстно одобряваме, българската полиция да пребива цивилни, по какъвто и да е повод?

Просто да суспендира правовия ред и да цепи глави наред, виновен, невинен, без значение?

Това ли е, което и ние, и афганистанците в Харманли, действително заслужаваме?

Искаме ли, действително ли желаем, държавните власти, смучещи нашите пари, да се гаврят с беззащитни хора като с животни и да им отказват елементарна медицинска грижа, да ги затварят като овце, само защото сме позволили на същите власти вече да го сторят с мнозина от нас?

Защо сме на страната на палачите си?

Защо търпим нетърпимото и изискваме от хора, успели да се спасят от невъобразими неща, да се предадат тук и сега, след като са се преборили да не бъдат смачкани у дома?

Толкова ли е страшно да се разпознаем в 18-годишно момче с окървавена глава, което иска от живота същите прости неща като нас? Здраве, топлина, свобода, сигурност, достойнство? 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12696

22

Санд

25.11 2016 в 22:23

Не разбирам защо му викат Стокхолсмки синдром. Той си е чисто български-робски.
О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш Човек...

12696

21

Санд

25.11 2016 в 22:13

"Съкрушените мразят борещите се много повече от съкрушителите си. За тях не намираме милост, защото това би означавало да признаем, че нашите нещастия, барабар с техните, са наша пряка отговорност."
от всички коментари е ясно че не може да се каже по точно за бегето.
Поздравления и за първото лице.

11735

19

Питер Пан

25.11 2016 в 19:39

Жалко, че демократичните правила не забраняват на всички високомерни безродни персони, напуснали България да злословят по повод проблемите ни. Живейте си живота в чужбината и не си показвайте червените "сурати", тукашните са ни достатъчни.

13924

17

ScrewIslam

25.11 2016 в 18:50

До: Мария Спирова

(4) Може и да си си счупила някой нокът като си писала на offnews, но аз това не го броя за жертва в името на хуманизма! Ти какво пожертва като пожали с бомбастични приказки едни престъпници – изнасилвачи и терористи без имена, без минало, без документи, които минават държавата ни граница - границата на нашите домове, сякаш са си в собствения двор в Афганистан?

Твоите деца живеят ли в България? Майка имаш ли? Тя в Харманли ли живее? Дъщеря ти ходи ли на училище по маршрут, където афганистанец може да я изнасили?

13924

16

ScrewIslam

25.11 2016 в 18:49

До: Мария Спирова,

(3) „Братство, равенство и солидарност“, а? Ти живееш ли тези ценности. Докажи, че си хуманист! Иди в Харманли и приложи наученото в университета върху тези горкички хора! Приласкай ги, дай им емоционална подкрепа! Поживей сред тези добри хора! Бъди хуманист на дела!
Тия помпозни приказки по мейла от Оксфорд не ти струват нищо, а ти дават много – поставят те на пиедестала на моралното превъзходство! Стоиш над всички българи, нали! Тези, които работят в България, гледат си децата в България и изграждат нещо в България. Ти какво лично пожертва, като написа няколко параграфа с праведно възмущение и ги прати на offnews!


13924

15

ScrewIslam

25.11 2016 в 18:36

До: Мария Спирова,

(2) Ако мръднеш малко извън псевдоинтелектуалния пашкул, в който сигурно учиш нещо супер важно от сорта на Gender Studies, може и да прочетеш някъде – ако четеш де, защото ти си убедена, че знаеш всичко - че афганистанците в мирно време живеят като пещерняци и нямат вода в домовете си. Спят по 10 души в една стая на пода и по-големите братя насилват по-малките по стара мюсюлманска традиция.

Освен това, като.. или по-скоро АКО бягат от кошмара на войната и се борят да си спасят живота, какви претенции могат да имат към един лагер в България? Като отървеш кожата от смъртта трябва да си благодарен, че някой те е приютил в мазето си дори. И откъде накъде, пачав.о превзета, тези ще имат претенции да живеят при по-различни условия от тези в старческите домове за българи, или дори от собствените домове на хиляди български пенсионери, които едва свързват двата края!!!

13924

14

ScrewIslam

25.11 2016 в 18:34

До: Мария Спирова,

(1) Имам да казвам доста неща за смрадливата ти личност, но тук ще ги спестя. Всичките ти претенции и високомерието ти не пречи да си обикновен парцал с мания за величие. Едва ли имаш деца, и едва ли си произвела през живота си нещо различно от помпозни думи.

Един въпрос, който явно не ти е хрумвал: Тия афганистанци в собствената си държава имат ли чаршафи? А колко спални имат в собствените си домове? Да не говорим за бани, тоалетни, перални, книги и т.
Само за твое сведение, в Кабул преди 3 години затвориха единствената книжарница, която и без това не процъфтяваше.

63994

13

Red or Dead

25.11 2016 в 17:27

СМЪРДЕЛНИК...ПАЦАВУРА СИ...АГАМИСУ....ПОШЕЛ НА....ТАМ КЪДЕТО СИ...не се пробвай..