Америка, където е по-лесно да си купиш оръжие вместо куче

DW 28 май 2016 в 13:00 13596 12

Снимка Slate.com

В САЩ живеят около 320 милиона души. Почти толкова са и оръжията в частни ръце. Да си купиш оръжие в Америка се оказва по-лесно, отколкото да вземеш куче от някой приют за животни, коментира Инес Пол за "Дойче веле".

Кейти Майерс не заема тази поза за първи път: краката й са на ширината на раменете, левият е с една стъпка пред десния. Тя вдишва и издишва, присвива лявото око и натиска спусъка. Движенията на 50-годишната американка са толкова плавни и еднообразни, че изглеждат почти елегантно. Майерс е треньорка по стрелба за жени. Стрелбището, на което провежда тренировките, се намира зад щанда на Blue Ridge Arsenal във Вашингтон и предлага общо 20 коридора за стрелба по движещи се мишени. Всички те са различни по цвят и размери - някои са с проста геометрична форма, други приличат на образа на Осама бин Ладен.

"Клиентите могат да си носят и собствени мишени. Забранено е обаче да стрелят по фотографии на реални хора", казва Кейти. Това, че голяма част от мишените носят забрадки, с които човек неизменно асоциира исляма, не смущава бившата полицейска служителка. "Ама това е просто за майтап", казва Кейти Майерс.

310 милиона оръжия за 320 милиона американци

Повечето американци нямат проблем да говорят за стрелбата като за развлечение. Независимо от това, че всяка година от огнестрелно оръжие в Щатите загиват по 30 000 души. Почти ежедневно се стига до някоя масова престрелка, т.е. до престрелка, при която загиват поне четирима души, като повечето оръжия, използвани в такива стрелби, са придобити съвсем легално.

Предполага се, че в САЩ, където живеят 320 милиона души, има около 310 милиона стрелкови оръжия, притежавани от частни лица. В Америка е значително по-лесно и небюрократично да си купиш оръжие, отколкото например да вземеш куче от някой приют за животни.

След всяка масова стрелба неизменно се повежда една и съща дискусия: кога законите ще бъдат затегнати така, че купуването на пушки, пистолети и сие да бъде затруднено значително? За това настояват онези среди, които са убедени, че по-малкото оръжия ще доведат до повече сигурност. От другата страна са онези, които след всяка престрелка неизменно апелират към училищата да започнат да въоръжават учителите.

Представители на Националната оръжейна асоциация (NRA) дори настояват да бъдат подбирани определени ученици, които след съответно обучение да получават оръжие, за да можели в случай на нужда да защитават себе си и съучениците си. В някои колежи вече е разрешено учениците да влизат с оръжие в час.

Става дума за много пари

NRA е една от най-мощните лобистки организации в Америка с огромно влияние дори над най-висшите управляващи кръгове. В крайна сметка тук не става въпрос за правото за притежание на оръжие, залегнало още от 1791 година в американската конституция. В бизнеса с оръжията става дума най-вече за пари. За много пари. В този бизнес се въртят милиарди долари. А напоследък той се обръща все по-силно и към жените. "Именно този сегмент от пазара има най-бързи темпове на развитие", казва говорителката на NRA Катрин Мортенсън.

Причините са разнообразни. За някои една вечер на стрелковия полигон е идеален метод за разтоварване и почивка. Обикновено те нямат лично оръжие вкъщи, а взимат такова под наем или пък оставят собственото си заключено в сейф извън дома си. Други пък искат оръжието винаги да им е под ръка, за да защитават себе си и семействата си в случай на нужда. За някои жени това е дори нещо като акт на еманципация от мъжкия пол. И за едните, и за другите жени курсовете по стрелба са нещо важно, затова и бизнесът печели все повече от тях.

"Винаги, когато някой политик вземе да говори за оръжията, нашето стрелбище се препълва от народ. А годините, в които има избори, по традиция са много добри за бизнеса ни. Докато не се знае кой кандидат ще спечели, хората бързат да си купят по още някое оръжие, за да не би по-късно да се окаже по-трудно", казва Кейти Майерс. Кандидат-президентът на Републиканската партия Доналд Тръмп например е известен като поддръжник на правото да се притежава оръжие. Затова и NRA официално обяви, че го подкрепя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12830

12

Traian Savov

20.07 2016 в 19:48

чесън ши останем без избиратели :) ако стане това

12830

11

Traian Savov

04.06 2016 в 19:28

В Америка можеш да си купуваш пищови колкото си искаш и от където си желаеш....
Но за това си е и страната на свободата...

Там има 15 годишни пикли с пищови!!! а в оръжейните магазини можеш да си купиш гранатомет ако желаеш..

Ама хората са си извоювали правото да носят, то не се дава, а се печели, да не мислите че политиците в щатите не желаят да махнат всички оръжия, желаят ама там глас народен глас божи, понеже е истинска демокрация, докато демокрация в България никога не е имало, и скоро време не се очертава да има, ако това ви харесва да е така добре, ако ли не билета за гадната Америка, и един българин по малко от тази държава, аз съжалявам че не се махнах на 20 като бях, младите не правете тази грешка!!!! отивайте в истинска страна където ще сте уважавани и ще можете да пазите себе си и имуществото си..

77927

9

El Commandante

28.05 2016 в 22:02

Ми нормално, в никоя поправка на Конституцията за никви кучета не става дума....

25665

8

Victimized

28.05 2016 в 18:15

Много ги разбирате нещата , но знаете само да казвате как не е . Като не е в религията , къде е тогава ? В националното самосъзнание ? Да , може би , ние нямаме такова . Или пък понеже след като тези които наследиха каналите за наркотици от комунистите се помислиха за много големи и картелите от Колумбия решиха да не разтоварват във Варна , и си преместиха седалището в Албания ? Принципно това си е голем бизнес . Ами онова село дето изкарват повече пари от Теленор годишно от марихуана , дето се бяха окопали и не пускаха нито полиция нито армия , по добре въоръжени от тези дето сега са на границата да оправят на Бъчварова бакиите от статистическите проучвания ? Да , възможности много . Благодаря ти , чесънче , че направи този интересен аналог .....

25665

6

Victimized

28.05 2016 в 16:22

Начесън албанците са мюсюлмани , ако не си забелязал тази религия поощрява размножаването , за сметка на личностното развитие и кариера . Тука сме от друго тесто , консервативни до колкото сме били в социализъм до преди четвърт век , а опитите ни да бъдем западняци обикновено са комични , в крайна сметка сме компилирали най-лошото от двата свята . Отдавна съм загубил надежда за този народ , но те хората са го казали , нация не може да оцелее повече от 1000 години , освен богозибраните дето им ближете гъза , те все са роби и все ги гонят , и тормозят , ама са богоизбрани . Дано не ме избира и мен бог .....

25665

4

Victimized

28.05 2016 в 15:51

С българския интелект и благ нрав , ще се стопим като нация за десетилетие .