"Ако ИД падне, в Европа може да избухне религиозна гражданска война"

ОFFNews 26 ноември 2015 в 19:46 15467 23

Иван Костов.

"Войната на Оланд срещу тероризма може да се превърне в религиозна гражданска война в Европа. Европейските граждани трябва на първо място да бъдат защитени с промени в конституциите на европейските държави, които да дадат приоритет на сигурността пред свободата".

Това заяви пред bTV Иван Костов, като добави, че ако "Ислямска държава" бъде унищожена, това може да започне религиозна гражданска война в Европа.

"Затова военно-политическо решение не може да бъде европейско, американско, турско – то може да бъде арабско и то арабско-сунитско, останалите следва да бъдат само негови гаранти. Трябва да се прехвърли цялата отговорност на арабския свят. Гаранти трябва да бъдат САЩ, страните членки на Съвета за сигурност на ООН – те са световните гаранти за мир", допълни той.

Според него конфликтът е на ниво идеологически сблъсък, а "кодът на европейското либертарианство очевидно катастрофира с действителността, защото той не може да ни ориентира в съвременния свят".

Шариатът е невъзможен в Сирия, Ирак, във всяка страна, която е член на ООН. Държавната и общностна политика не може да се съобразява с културните различия. Мултикултурализмът не може да подменя правовия ред. Не е вярно, че културите са равностойни. Истината е, че има няколко култури, които генерират прогреса на човечеството и мюсюлманската култура не е доказала, че е една от тях. Това, което правят - да търсят целия принос на халифата в миналото, става за сметка на кражба на историята на Византия. Защото вместо нея се представя наследството от класическата древност, взаимствано от халифата" смята бившият премиер.

Костов смята, че политическият ислям е в основата на религиозните войни и умерените мюсюлмани трябва да жертват желанието си религията им да е намесена в политиката. Не християните трябва да правят компромиси, а мюсюлманите, защото е шариатското право е недопустимо - да се режат ръце, да се убива с камъни за изневяра и т.н.

"Европейските политици и общества не разбраха американското политическо решение да се обяви война на тероризма преди 14 г., не видяха огромните финансови ресурси, които САЩ хвърлиха в тази война, не приеха ограничаване на свободите в името на гражданите на САЩ", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!