10 причини да емигрирате в Румъния

Теодор Спасов 08 февруари 2017 в 11:09 14612 0

Снимка Pixabay

През последните дни в Румъния се проведоха (и продължават да се провеждат) най-големите протести сред революцията през 1989 г., свалила режима на диктатора Николае Чаушеску. Скандална законова поправка, целяща амнистия на осъдени за корупция политици и държавни служители, дни наред изкарва стотици хиляди души на протести в Букурещ. Това принуди правителството да отмени решението, но въпреки това недоволството продължава.

Протестите на другите народи винаги предизвикват въхищение у българското общество, поне според наблюденията в социалните мрежи. От една страна това е разбираемо, защото повечето българи изглеждаме убедени, че има много неща за коригиране в обществената ни система. Но от друга страна това е леко странно, тъй като народният бунт винаги е знак, че нещо в обществото толкова не е наред, че се налага хората да протестират. Тоест самите протести май не би трябвало да бъдат повод за възхищение.
Но ако и Вие сте от хората, които се възхищават на гражданското общество в северната ни съседка, ето няколко други причини да се преместите отвъд Дунав, като за някои от тях вероятно не сте и подозирали.

1. Езикът е лесен и приятен

Е, ако не сте изучавали някой романски език, със сигурност поне в началото ще се озорите, докато схванете логиката на речта, най-просто казано. Но румънската граматика е съчетание между романската и (изненада!) българската. Хора, които са изучавали румънски, потвърждават някои граматически сходства в двата езика, характерни за българския. Ще останете изумени също така колко голям процент от румънската лексика частично или напълно съвпада с българската. „Захар“, „видра“, „клеще“ (клещи), „маса“, „супа“, „пророк“, „приетен“ (приятел) и „грижа“ са само част от думите, които съвпадат с тези в българския език, като означават едно и също нещо. Векове наред румънските земи са били изконна част от България, така че няма как нашите предци да не са оставили отпечатък в румънския език.
А ако имате възражения по отношение на мелодичността на румънската реч, съгласете се, на всеки би му станало доста приятно, ако някоя стройна и натокана румънска девойка, срещната в елитна букурещка дискотека, му прошепне „Vei veni să viziteze casa mea?“ Или пък ако румънска приятелка му каже “te iubesc”, гледайки го с очи, изпълнени с цялата топлина на нежната румънска душа.

2. Жените са красиви

Няма никакво съмнение, че балканските жени са едни от най-красивите в света. Повечето българи вероятно сме изградили позитивен стереотип за красотата на румънската жена, гледайки музикалните клипове. Но ако посетите Румъния, непременно се отбийте до някой букурещки мол. Не заради намаленията в магазините, а именно заради грациозността на румънската жена. А както добре знаем, жената е е истинска жена, когато се разхожда по мраморния под в мола.

3. Хубавата комерсиална музика

Със сигурност десетките лесни за запомняне музикални хитове, които през последнтие 15-ина години придобиха световна популярност, са първата асоциация, с която един съвременен млад човек свързва северната ни съседка Румъния. Надали има съвременен младеж, който поне веднъж да не е чувал „Dragostea din Tei“ на O-Zone, „Love me“ на Моранди, „That’s my name” на Акчент или пък „Love in Brasil” в изпълнение на Андреа Баника.
Но макар и това да са някои от най-популярните румънски песни извън страната, истината е, че те далеч не са единствените приятни за слушане румънски хитове. Повечето от тях се изпълняват на румънски език, който със сигурност представлява една от най-мелодичните речи. Принадлежи към романската езикова група, към която спадат още френският, италианският и испанският – все езици, на които песните просто им прилягат добре. Мелодичността на английския – макар и да принадлежи към германската езикова група – също се дължи именно на романското влияние в него.

Просто няма как човек да отрече, че тези сладникави песнички, наподобяващи музиката през втората половина на 90-те, просто топлят душата на музикалния почитател:

https://www.youtube.com/watch?v=QWZ_XFdzzd4

https://www.youtube.com/watch?v=093WMRyn9Ic

A за почитателите на рапа, ето и малко поезия от румънския еквивалент на Криско:

https://www.youtube.com/watch?v=1KJ1OEeetFo

4. Местното кино

Макар и да не е особено популярно по света – тъй като повечето отвъддунавски филми се произвеждат с доста слаб бюджет – румънските режисьори, сценаристи и продуценти произвеждат наистина чудесни драми, които няма как да не оставят траен отпечатък в съзнанието на интелигентния зрител.
Голяма част от румънските филми са леко „психарски“ и антисистемни, но при всички положения сюжетите им разкриват най-големите дупки в съвременната обществена система. Горещо препоръчвам „Смъртта на г-н Лазареску“ и „Аврора“. Няма да издавам сюжетите им, за да не загубите интерес. Само ще издам, че със сигурност това са филми, които имат по няколко награди от международни фестивали и които дълго време няма да забравите.

5. Природата е чудна

Също както и България, Румъния си има почти всичко – безкрайни равнини, диви планини, големи реки и море. Румънските зимни курорти привличат все повече турсити през последните години. Реките и морето също допринасят за красотата на румънската природа. Това, което обаче прави Румъния уникална, е делтата на река Дунав, която е втората по големина делта в Европа след тази на река Волга. Там е налична неповторима растителност. Карпатските планини обаче също не отстъпват в тази тъй важна за националното достойнство класация. Те са едни от най-дивите в Европа, тъй като румънците са съумели да съхранят не само флората, но и фауната.

6. Манеле музиката

Манеле музиката най-често се асоциира с българската чалга, но истината е, че между двата стила има някои съществени разлики, поради които не е съвсем уместно да бъдат слагани под общ знаменател.
Повечето манеле изпълнители в Румъния са представители на ромския етнос, тъй като това е музика, която се асоциира предимно с ромската култура. Румънската чалга обаче, за разлика от българската, по никакъв начин не се слива с поп музиката и запазва своето автентично звучене, което със сигурност допринася за културното разнообразие и богатство на страната.
Ако искате да видите какво е малене музика, може да го сторите веднага – потърсете румънската телевизия „Тараф“ при вашия кабелен оператор. Дори и да не сте фен на такава музика, направете го просто от любопитство.

7. Културата

Макар и Румъния да не е сред популярните туристически и културни дестинации, като годишно се посещава от по-малко от 1 милион чуждестранни туристи, определено има много какво да се види отвъд Дунав.
Освен природните забележителности, в северната ни съседка може да видите автентични средновековни замъци, най-популярният от които е този на граф Дракула. Части от териториите на Румъния в миналото са били в пределите на Австро-Унгарската империя, като в Трансилвания има много селища, в които може да се насладите на автентичния вид на сградите от едно време.
В румънската столица Букурещ пък може да видите чудесни музеи, като най-популярната туристическа дестинация в града си остава сградата на парламента, която е втората най-голяма административна сграда в света след „Пентагонът“ в САЩ. В един от парковете на Букурещ е разположен и музеят на селото, в който бихте могли да се запознаете с особеностите на румънския селски бит.

8. Обичате да се люлеете

Земетресенията са природно явление, което се случва доста често в Румъния. Причината е, че под плинината Вранча, която е част от веригата на Карпатите, има много дълбок разлом, който веднъж на 25-30 години провокира трусове със сила около 6-7 по скалата на Рихтер. И поради своята извънредно голяма дълбочина, разломът предизвика големи щети на доста големи разстояния, дори и на 200-300 километра от епицентъра.
Всяка година, а понякога и няколко пъти годишно, разломът под Вранча напомня за своето съществуване с по-леки трусове. Но земетресения се случват на още много места по света. Пък и разломите в други страни – например Гърция и Турция - са много повече. Затова едната земетръсна опасност надали може да ви спре от желанието да заживеете отвъд Дунав.

9. Президентът ще Ви бъде германец

Клаус Йоханис всъщност не е германец, а си е румънец, който просто е представител на германското малцинство в Румъния. Но трябва да признаем, че в нашите очи да те „управлява“ човек от германски произход изглежда някак гордо, също както и да те управлява летец от военновъздушните сили.
Йоханис е в длъжност от декември 2014 г. и е един от политиците с най-висок рейтинг в румънското общество. Издигнат е от национал-либералната партия, като преди да стане президент е кмет на румънския град Сибиу, който е един от големите градове в страната.

10. Ще се чувствате като у дома си

Нека не забравяме, че през Средновековието векове наред териториите на Румъния са били изконна част от България. А това – в качеството Ви на патриот – със сигурност ще повдигне Вашия дух и ще Ви накара да се чувствате като у дома си.
Ако в букурещкия панел се сдърпате със съседа си по врата за някоя битова драсга, не се колебайте да му напомните, че когато Вашите собствени предци са се разхождали на горди коне из влашките полета, неговите още са живели в землянки. Е, съществува риск румънският Ви съсед да Ви напомни, че минималната заплата в Румъния е с повече от 50 евро повече, а съдебната система там е реформирана още преди години – но това не бива да ви изкарва извън контрол. Винаги може да му напомните, че само в Слънчев бряг, и само през летния сезон, отсядат толкова пияни западноевропейци, колкото в цяла Румъния за цялата година – така че да не му знае много, много устата.

*Текстът е написан с цел забавление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови