КЗП забрани на два мобилни оператора да отказват развод на клиента

OFFNews 18 януари 2016 в 13:07 23179 11

Комисията за защита на потребителите забрани на два от мобилните оператори да отказват на абонатите си прекратяване на договора без каквито и да било договорни или правни основания.

И двата оператора обжалват, съобщи Комисията, без да конкретизира кои са операторите.

Единият оператор отказал разтрогване на договорните отношения, ако клиентът не подаде заявление за прекратяването им в магазина, в който е подписал договора си. Подобна прищявка обаче не била включена в договора и клиентът отказал да се съобрази с нея.

Другият усложнявал раздялата, като принуждавал потребителите да подават типови предизвестия, въпреки че това не се изисквало от общите условия. Според тях предизвестието можело да бъде написано и в свободна форма. Операторът обаче настоявал, че ако иска да разтрогне договора, клиентът трябва да попълни допълнително споразумение към договора по образец, който трябвало да вземе от някой от магазините му. Освен това заявлението трябвало да се подаде точно един месец преди изтичането на договора. В противен случай - човекът си оставал насилствено обвързан за оператора или плащал неустойки.

КЗП определя тези действия като нелоялни търговски практики и е категорична, че трябва да бъдат спрени.

Ако съдът потвърди решението на Комисията, потърпевшите клиенти ще могат да претендират за обезщетения по съдебен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!