КЗП отваря 4 приемни в зимни курорти

Започват проверки на зимни гуми и оферти за 8 декември

Александра Маркарян 27 ноември 2016 в 16:09 10310 3

Комисията за защита на потребителите ще отвори четири временни приемни в ски курорти. Те ще работят през зимния сезон в Банско, Пампорово, Боровец и Чепеларе, съобщи главният секретар на КЗП Иван Бъчваров по време на конференция в Правец.

Приемните в Банско, Пампорово и Боровец ще функционират от средата на декември, а тази в Чепеларе - от януари, поясни председателят на Комисията Димитър Маргаритов. В приемните могат да бъдат подавани жалби и сигнали за нарушения, както и да бъде получена информация - на български и английски - свързана с най-често срещаните нарушения и съвети за реакция в тези случаи.

Предстои да започнат и проверки на КЗП, свързани със зимния туристически сезон, свързани с категоризация на туристическите обекти и съответствието на услугите с притежаваната категория, информацията за вида и категорията на обекта, цените на нощувките и допълнителните услуги в местата за настаняване, менютата, качеството на алкохола в заведенията за хранене. Ще бъдат проверявани и ски пистите и ски зоните. Несъответствието между офертата и реалните условия, особено в обектите с по-висока категоризация, е едно от най-често констатираните от нас нарушения, отбеляза Маргаритов.

Сред другите нарушения при направените 7132 проверки в сферата на туризма през последните 10 месеца, са липса на меню с цени и грамажи, предоставяне на меню само на чужд език, отсъствие на табелата с категорията на обекта, липса на реквизити в предварителната информация или в договорите за пътуване.
През годината са били съставени 653 акта, временно са били затворени 123 туристически обекта. Забранени са 55 нелоялни търговски практики.

Забелязва се по-голямо желание у хотелиерите да предлагат по-добри услуги, но качеството продължава да изисква подобрение, коментира Маргаритов. Той допълни, че нарушенията се увеличават към края на сезона, например през летния туристически сезон имало увеличение през септември, когато "се отпускаме и сваляме нивото", допълни той. 

Той констатира и ефективността на проверките и налаганите санкции. Например затварянето на ски пистата "Мечи Чал 1", където беше направена проверка след трагичен инцидент в началото на годината, доведе до премахването на несъответстващите на изискванията съоръжения за изкуствен сняг и изграждането на нови, по стандартите, каза Маргаритов.

Вече текат проверки на предлаганите на пазара зимни гуми - за разход на гориво, ниво на шум и година на производство, и фарове против мъгла - за валиден сертификат за съответствие, маркировки и обозначения.
До февруари ще бъдат проверени 1200 вида автомобилни гуми, каза Бъчваров. Той допълни, че вече е бил забранен вносът на 340 устройства за осветление.

Предстои проверка и на офертите за 8 декември - на туроператори, хотелиери и ресторантьори. Инспекциите ще се извършват в офисите на туроператорите, в интернет, в студентските сайтове и в по-големите университети в страната.
Предстоят проверки на КЗП и за офертите за Коледните и новогодишните празници. Те ще обхванат търговски вериги и по-малки магазини, базарите, туроператори, хотели, ресторанти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

27.11 2016 в 19:51

Абсолютно съгласна. Един горещ телефон + мейл + експедитивна обработка на предоставената информация по сигнала е повече от достатъчен.
Същото мисля и за хилядите данъчни, които си отвисяха по КППтата и заведенията на курортите и НИЕ им плащаме командировките.
Няма толкова раздута администрация на света в 21ви век като всичките български, заклевам се!