В София и в Благоевград бюлетините ще са най-дълги (снимки)

OFFNews 22 октомври 2015 в 16:28 2553 0

Снимка OFFNews / Сергей Антонов

Най-дългите бюлетини за общински съветници са в София и в Благоевград - с по 32 кандидатски листи. Във Варна листите са с една по-малко. 

Това стана ясно от пресконференция на Централната избирателна комисия (ЦИК), където бяха показани образци на всички бюлетини, с които ще гласуваме в неделя.

Най-къси пък ще са бюлетините за съветници в общините Антон, Крумовград, Венец, Хитрино, Мирково и Долна баня . Там има само по три листи.

Най-дългата бюлетина за кмет на община отново е в София, а най-къси ще са в Симитли и Долна баня.

В 415 от общо 3192 кметства пък е регистриран само един кандидат за кмет на кметство.

Ще можем да сгъваме бюлетините както искаме, стига да не се разкрива как сме гласували и да се вижда номерът в долния край, който трябва да бъде откъснат. 

"За местните избори в избирателния списък българските граждани са 6 363 238 души, а гражданите на ЕС, които живеят тук и са подали декларация, че искат да гласуват, са 523", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той подчерта, че секциите в страната са 12 314 и в тях ще се гласува както за местни избори, така и на националния референдум. В чужбина ще има 294 секции и в тях ще се гласува на националното допитване.

Към момента са подадени 265 жалби във връзка с нарушения в предизборната кампания. От тях само 14 са в ЦИК.

От ЦИК показаха и едно от устройствата, с които столичани ще могат да гласуват машинно. На външен вид тя е същата като тези, с които бяха проведени експерименталните гласувания на предишните избори. Този път обаче машинното гласуване няма да е експериментално. Това ще може да се случи единствено в 50 секции от столичните райони Триадица, Възраждане и Средец.

От Комисията обясниха отново как точно ще се случва с хартиена бюлетина и машинното. При гласуването с хартиена бюлетина избирателят трябва да зачертае с знак „Х“ или „V“ номерът на партията или коалицията, за която иска да гласува. Той може да гласува с преференция за даден кандидат за общински съветник, като зачертае кръгчето с неговия номер. 

При машинното гласуване на екрана устройството има бюлетина, идентична с хартиената. Избирателят трябва да натисне номерът на желаната партия и ако иска да посочи преференция, а след това да потвърди избора си. Той има възможност да не гласува за никого. След гласуването се отпечатва контролна разписка с отразения вот, която се пуска в специална кутия за машинното гласуване.

Оттам подчертаха, че гласоподавателите трябва да получат всички бюлетини заедно и след това да влязат в тъмната стаичка.

От ЦИК припомниха, че социологическите агенции, които са регистрирани за екзитпол, са: Алфа рисърч, Галъп, Афис, МБМД, Маркет линкс, Сова 5, Екзакта и ГИСДИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови