Трайчо Трайков: Трябва зам. главен прокурор - главният прокурор не се отчита на никой

OFFNews 17 март 2017 в 10:29 4025 0

Трайчо Трайков изрази недоумението си от факта, че на проведената вчера среща с г-жа Лаура Кьовеши - главен прокурор на Националната антикорупционна дирекция на Румъния, не се е появил представител на нито една от поканените институции – нито главният прокурор, нито бившият премиер Бойко Борисов.

"Именно прокурорите са хората, които опраскаха съдебната реформа и унищожиха възможността България да се справи с корупцията и да се развива с по-активни темпове", каза Трайков пред телевизия България Он Ер.

Според Трайков, ключът е в законодателната промяна, защото в момента главният прокурор не се отчита на никой и на практика не подлежи на контрол.

"Единствено Нова Република, като извънсистемна алтернатива на партиите на статуквото, предлага работещо решение за създаването на длъжността заместник-главен прокурор за борба с корупцията. За разлика от останалите политици в дясно, лидерите на Нова Република винаги са стояли зад думите си и многократно са се борили за това", каза още Трайков.

На въпрос за опита за груба намеса в българската вътрешна политика от страна на турски политици, лидерът на Нова Република отбеляза, че дясното обединение вече е внесло жалба в ЦИК, в която ясно е разяснено, че когато българската държава не е в състояние да гарантира избирателния процес като в Турция, е по-добре и е национално отговорно да се гласува само там, където може да бъде контролирано - а именно в консулските служби.

"Това е единственият начин да не бъде допусната намеса в изборния процес, а по този начин и във вътрешната политика на държавата. Като член на НАТО и Европейския съюз, България трябва да се държи достойно и да отстоява позициите, да не позволява намеса във вътрешната си политика", коментира Трайков.

По думите му подобна е ситуацията с "Газпром", в която държавата трябва да заяви позиция от страна на служебното правителство.

"Газпром" вече призна, че има различни цени за Западна и Източна Европа, но това не е достатъчно. Това ще помогне за последващите договаряния, за да може цената в България и Германия да е еднаква. Но държавата в лицето на служебното правителство е необходимо да предяви претенции за надплатените с години цени, които още по времето на Румен Овчаров са 2 милиарда, и да осъди "Газпром", както вече направиха други държави. Ние от Нова Република сме сезирали служебния премиер по този въпрос и няма да престанем да питаме, докато не бъдат предприети действия", добави Трайков.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови