Трайчо Трайков: Крадат 2-3 милиарда годишно от обществени поръчки

ОFFNews 15 март 2017 в 19:40 3370 0

"Нова Република" е единствената политическа сила, която предлага алтернатива на схемата и далаверите, каза в Благоевград водачът на листата Трайчо Трайков.

„В следващото Народно събрание ние от Нова Република ще бъдем единствената алтернатива в дясно. Всички виждаме как се опитват да форматират нещата - или БСП, или ГЕРБ. Но ако не искате тях - или ДПС, или "Атака". Ако и това не ви харесва, за разнообразие ето ви един Марешки. Очертава се ние да сме единствената алтернатива, която ще може да спре далаверите", каза Трайков.

По-възрастните благоевградчани директно поставиха въпроса за повишаване размера на пенсиите. Според Трайков, от 20 до 30 процента от парите по обществените поръчки у нас отиват за смазване на партийните машини и затова не остават пари за пенсии и образование.

"Това е брутална кражба. Пресмятал съм обществените поръчки на година и сметките показват, че само по това перо се крадат по 2-3 милиарда годишно. В същото време всяка година покрай Коледа и Великден започват едни драми дали ще намерим 30 милиона лева за добавки на пенсиите", коментира водачът на листата на Нова Република.

По думите му, ако откраднатите от обществените поръчки милиарди се разпределят за пенсии, то това би означавало, че всеки един български пенсионер може да получи по няколкостотин лева допълнително.

"И това не го казвам случайно, защото у нас, особено в този регион, има много възрастни хора, тъй като младите са на гурбет и хората стоят с ниски пенсии, с липса на комуникации и връзки, разчитат на това, което могат да си изкарат в градината", допълни Трайчо Трайков.

Той подчерта, че друг основен приоритет пред "Нова Република" е отношението към земеделските стопани. Трайков бе категоричен, че досега схемата за подпомагане и субсидиране у нас е изцяло сгрешена, тъй като от тази възможност основно се възползват скромен брой стопани с много големи обработваеми площи, засети основно с жито, които изнасят продукцията и на практика субсидиите отиват в джобовете на клиентите в чужбина.

Според Трайков подпомагането трябва да се пренасочи към секторите, в които сме традиционно силни и имат висока добавена стойност - като зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството и лозарството, все дейности, дълбоко свързани с Пиринска Македония.

Партията възнамерява да постави на дневен ред и модернизирането на жп линията Видин-София-Кулата. За този проект е предвидено европейско финансиране, но неясно защо досега държавата не е работила за реализацията му.

"Дадени са 10.5 милиона лева за проектиране и ОВОС, а не е кандидатствано за финансиране. Твърдо решен съм в следващия парламент да поставим този въпрос по възможно най-бързия начин и да направим реконструкцията на тази жп линия. Това е приоритетен проект за целия Пирински регион", подчерта Трайков.

Трайков пое ангажимент за подкрепа за малкия и среден бизнес. Според Трайков всички трябва да са равни пред закона, държавата трябва да е силна и да гарантира спазването на закона, а бизнесът да бъде облекчен от така наречения данък "рекет".

"Нова Република" предвижда облекчени административни процедури за стартиране на бизнес, както и въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в администрацията за широк спектър дейности. Така, ако чиновникът не отговори в законовия срок на предприемача, ще се счита, че е дал съгласието си.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови