Шулц не успя да открие, но закри форума на БСП (видео)

Нели Чолашка 25 април 2014 в 22:15 5289 10

Мартин Шулц

Закъснение с един час на полета на Мартин Шулц обърка малко програмата на откриването на предизборната кампания на БСП в зала едно на НДК.

Тя трябваше да започне в 18.30 ч. с излъчване на живо на кацането на Шулц и официалното посрещане на аерогарата.

Заради закъснението на полета програмата започна в 18.30 ч. с реч на председателя на софийската организация на БСП Калоян Паргов.

Последва изпълнение на химна на България от Георги Христов в странен почти оперен стил и на другите певци, наети от левицата - Нели Рангелова, Михаил Белчев заедно с цялото му семейство и младата певица Нора Караиванова.

Изпълненията на семейство Белчеви бяха прекъснати за малко, за да се излъчат накракто кадри от пристигането на Шулц в София към 19.15 ч.

Между музикалните изпълнения на групи по 6 души бяха представени хората от листата на "Коалиция за България" за Евровота.

Представянето започна от подредените на последните места кандидати, които нямат никакъв шанс да влязат в Европарламента.

Мартин Шулц успя да пристигне в НДК точно за представянето на водача на листата - лидерът на БСП Сергей Станишев. Така Шулц и Станишев се превърнаха в черешката на тортата в програмата.

Зад тях се подредиха млади социалисти в червени фанелик с номера на "Коалиция за България" в бюлетината - 15. И БСП не се въздържа и изполва малко дете в кампанията си - сред малдите социалисти имаше момиченце на около 4 години (най-вероятно придружено от родител), което се притесняваше да стои на предна линия, където го тикаха, и силно се отегчи от речите.

Все пак първо беше дадена думата на Станишев, който не изненада с нищо в речта си - наблегна отново на голямата победа на БСП на парламентарните избори, с която са успели да свалят ГЕРБ от враст. И отново повтори, че България няма време за губене с ГЕРБ, използвайки слогана на опонента - "България няма време". Европа пък нямала време за губене с ЕНП.

След него се изказа и премиерът Пламен Орешарски, който пристигна в зала 1 на НДК към 19.30 ч. заедно с председателя на парламента Михаил Миков.

Орешарски разказа колко много е постигнало правителството му в "условията на инициирани и стимулирани протести".

Той се обърна към Шулц със "Скъпи Мартин" и му призна, че вижда в него новя лидер на ЕС. (Мартин Шулц е кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия и ако левите в ЕП спечелят повече места, той има шанс да оглави комисията).

Мъртин Шулц държа последната реч - първо говори на английски, но после премина на родния си немски. В началото уточни, че е научил една българска дума - "победа" и залата го подкрепи със скандирания "Победа!"

Той обеща да помага на България, ако стане председател на Европейската комисия. Обяви, че ще се бори за равенство, за достойна работа за всички, особено за младите и дори за единна минимална заплата за целия Европейски Съюз.

Речта му обаче се оказа твърде дълга за най-възрастните от привържениците на левицата и те започнаха да се оттеглят преди тя да приключи, а и вече минаваше 9 ч.

БСП успя да напълни Зала 1 на НДК, като прекара всички през скенер на входа. Предвидливо пред сградата на НДК чакаше и една линейка, а от другата страна духов оркестър посрещаше социалистите.

На седалките в средата на залата бяха наредени бели, червени и зелени знамена, за да се образува българското знаме, когато членовете и симпатизантите ги развеят, а на страничните блокове - сини със звездите на ЕС.

"Защо синьо, бе", възмути се възрастен мъж, а жена му го успокои: "Това е европейското знаме, не се притеснявай".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!