Само сърцето и мозъка на социалистите скараха Радев и Цачева

OFFNews 20 октомври 2016 в 09:00 10128 9

Снимка бТВ

Двамата водещи претенденти за президентския пост - кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев мериха сили в предизборен дебат по бТВ. 

Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, който на 40 години е социалист, няма мозък, обясни Цачева членството си в БКП. 

Г-жа Цачева заяви, че ще обединява нацията, а току-що изхвърли всички социалисти като безмозъчни същества, възмути се Радев. 

Казах го в шеговит план, освен да съм строга, обичам и да се шегувам, отговори Цачева. 

Като цяло дебатът мина супер миролюбиво, Радев поздрави Цачева три пъти за нейните позиции, тя атакува с въпроси генерала, но остри нападки нямаше.  

Цачева стресна зрителите с изявлението, че "Националният интерес е по-важен от правата на отделния гражданин".

Ген. Радев пък коментира, че Крим е украински, над него се вее знамето на Русия, а от самоопределението на жителите му зависи чий е полуостровът. Анексията е в грубо нарушение на договореностите след края на втората световна война. Крим е в Украйна, каза Цачева. Двамата се обявиха за преразглеждане и отмяна на санкциите за Русия. 

Държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес – а това е образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава. Евроатлантическият път на България е без алтернатива, представи основното си послание Цачева.

Промяната е неизбежна, президентът не трябва да бъде церемониал-майстор, а да е действен. Първият ми приоритет е сигурността, вторият – балансирана и независима външна политика, третият – да бъда социален филтър на законите, които ощетяват правата на гражданите, каза ген. Радев.

Не бива да се правят компромиси с националната сигурност. Охраната на нашата граница изисква и отговорност спрямо европейските граждани, посочи Цачева.

Компромис не трябва да се прави с подготовката на хората в сферата на националната сигурност и техния социален статус. Дълги години властите се отнасяха с пренебрежение към проблемите на тези хора, посочи ген. Радев.

В спор за цената на оградата по границата, той заяви, че по времето на кабинета „Орешарски”, когато започна изграждането на т.нар. преградно съоръжение цената е била 250 хил. лв. на километър и тогава в имало скандали за това, че тя е висока, докато сега цената достига 1 млн. лв. на километър.

Имаме една сигурна граница, и това е сръбската, коментира ген. Радев въпроса за достъпа на нелегални мигранти до страната ни.

От миналата седмица има 50% ръст на заловени и нахлули нелегални мигранти, който са хванати на сръбската граница, посочи той.

Цачева не се съгласи. Според нея има непознаване на механизма, по който лицата влизат на наша територия: има временни центрове, а хората със статут на бежанец може да се придвижват свободно. Не е тайна че тези хора правят опити да напуснат страната, тъй като тя не е крайната им цел, каза Цачева.

По думите ѝ средно на ден към този момент в страната ни влизат 81 мигранти, докато през през октомври 2015 г. броят им е бил е 7000, т.е. намалели са в пъти.

Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството, което генерира престъпност и корупция. Не виждам драконовски мерки. Ние трябва да пресечем каналджийството и това е общ проблем – на Народното събрание, Министерския съвет и президентството.

Не бива да се нагнетява тревога, институциите са на място, действаме в синхрон помежду си, използваме и европейската солидарност. Силният глас на България се чува в Европа, посочи Цачева.

Относно това редно ли е да „тихомълком” да се предават на Турция лица, които там са заплашени от преследване, Цачева заяви, че когато е нарушен законът, това трябва да се случва.

Националният интерес на държавата е пред отделни права, заяви тя, но добави, че законът се грижи да няма конфронтация между тях.

Тихата екстрадиция за мен не говори добре. Никой не бърза експресно, на часа, да върне хора, заплашени от мъчения. Това ме води ме на мисълта, че имаме зависимост от Ердоган, заяви ген. Радев.

Задълбочен диалог с Турция трябва да се води, но е важна позицията от която тръгваме – от позицията на слабия ли, попита той.

България има своите ангажименти в ЕС и НАТО и ние сме част от решението на ЕС за Турция – едно много трудно, много спорно споразумение, но в резултат от него опасността по българската граница е намаляла, заяви Цачева

Всеки, дошъл отвън, пази територия, а българският летец защитава Родината – това са две отделни неща, каза ген. Радев относно различните варианти за защита на българското небе. Това трябва да е винаги съвместно и никога срещу заплащане, посочи той.

Защитата трябва да е дело на модерна наша армия, която в синхрон с партньорските служби на НАТО има ангажимент за охраната. А защо и да не мислим за обща европейска армия, попита Цачева. 

В рамките на дебата по външнополитическите теми те се обединиха около въпроса за преразглеждане на икономическите санкции, наложени на Русия и се съгласиха, че страните, търпящи негативите, трябва да бъдат компенсирани. 

Цачева заяви готовност да бъде върховен главнокомандващ на българската армия, тъй като тази фигура трябва да взима политическите решения, когато дипломацията е претърпяла провал. Кандидатът на ГЕРБ заяви готовност да се допитва не само вицепрезидента си вицеадмирал Манушев, но и до самия ген. Радев. Радев посочи, че не е проблем жена да бъде начело на българската армия и я посъветва да бъде главнокомандващ не само на армията, но и на всички въоръжени сили на България. 

Правомощията на президента са достатъчни, зависи как се оползотворяват, е мнението на Радев. Институцията е силна, колкото е силен и с характер лично президентът, каза Цачева. И двамата се обявиха против президентска република.

Радев заяви, че е против методиката за изчисляване на гласовете, дадени в квадратчето "не подкрепям никого". Цачева каза, че подкрепя последните промени в Изборния кодекс, макар и в последния момент. Всички български граждани без значение къде живеят, трябва да имат равни права, коментира Цачева по повод проблема с изборните секции в чужбина. Да оставим настрана юридическия казус, призова Радев, според когото огромно огорчение за българите в чужбина е било да видят, че държавата не мисли за тях. Цачева се оправда с толерантността на ГЕРБ към партньорите в управлението, формулирани спортните текстове.

Радев отклони въпроса от референдума за отпадането на субсидиите, за да не влияе на избирателите. Цачева пък остави инициативните комитети да убеждават нея и гласоподавателите. 

За мен не са важни партиите, а гражданите, не водя преговори с партийни централи, каза Радев по повод скандалите между БСП и АБВ за неговата подкрепа. 

Цачева заяви, че се стреми посланията й да стигнат до възможно най-голям брой граждани и не я интересуват политическите им пристрастия. И двамата отговориха, че ги интересуват гражданите, а не партиите на въпроса дали очакват подкрепа от ДПС на балотажа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11610

9

Prologue

20.10 2016 в 15:46

"Ген. Радев пък коментира, че Крим е украински, над него се вее знамето на Русия, а от самоопределението на жителите му зависи чий е полуостровът. Анексията е в грубо нарушение на договореностите след края на втората световна война. Крим е в Украйна, каза Цачева. Двамата се обявиха за преразглеждане и отмяна на санкциите за Русия."
Това за вас позиция ли е? Крим бил украински, пък се веело руското знаме над него, анексията било грубо нарушение, но трябвало да се разгледа отмяна на санкциите за Русия. Това мили хора не е позиция! А наляво, а надясно, а в лайното прясно, добре са си го казали хората. Както Радев, така и Цачева, а и всички кандидати говорят така, че да привлекат колкото се може повече избиратели, а тъй като има разделение във вижданията на избирателите, се получава тази глупост по-горе, която уж се води за позиция.

13780

8

Перко

20.10 2016 в 15:24

Трябва да се организира един бой без правила между Цецка и Йотова (до нокаут, щото не може да се вярва на съдии) и победителят да стане президент. Йотова ще се бие за генерала, щото е по-яка

18551

7

Нострадамус

20.10 2016 в 13:25

Цялата държавна машина е „впрегната” в полза на Цачева. Тя пристигна с кортеж от бронирани лимузини , взвод от охранители и купена агитка от деца с плакати възхваляващи герберската мафия, но и това няма им помогне. ГЕРБ е минало вече!

18551

6

Нострадамус

20.10 2016 в 13:25

Deбатът беше между елитен расов кон и грозна и тъпа магарица!

13056

2

Какавидков

20.10 2016 в 09:37

Toй Траю не ви е оставил. Вие сте го оставили да се излага на 5 място след агент Иван и Калфата