Радев: Силно военно обучение за учениците

OFFNews 28 октомври 2016 в 13:19 3055 6

Ще работя за сигурност и духовност, каквито възпитават българските въоръжени сили. Без тях няма да има и икономически напредък.

Това заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев, издигнат от ИК и подкрепен от БСП, пред представители на Съюза на сержанти и офицери от запаса. „Всички искаме България да се оттласне от дъното, където се намираме в момента, и на ЕС, и на НАТО“, допълни той. По неговите думи трябва да си поставим високи амбициозни цели, за да стигнем поне средата на европейската фамилия. „Това означава повишено благосъстояние, като стандарт и качество на живот. Но политиците ни забравят, че спойката, която ще ни обедини, е сигурност и духовност“, каза още ген. Радев. 

Според кандидата за президент най-големият проблем за състоянието на въоръжените сили днес е неглижиращото и пренебрежително отношение на политическата върхушка на България в продължение на дълги години към проблемите им. „Неразбирането на функциите, целите, ролята и мястото на въоръжените сили. Тяхното възприемане като един от основните фактори за националната мощ на държавата. Затова българската армия стигна до тук и в момент, когато имаме най-голяма нужда от силна българска армия, тя не само, че е малобройна, но и некомплектът вече е голям – близо 50%, а това означава небоеспособност“, подчерта той. Според него армията е демотивирана и хората продължават да напускат. „Не само, че няма ново модерно въоръжение, но и това, с което разполагаме, в голяма част е с изтекъл ресурс или в техническа неизправност“, допълни ген. Радев. По неговите думи в държавите, към които се стремим и са модел, хората напуснали веднъж системата, продължават да бъдат фактор. „Те са добре приети, защото са доказани управленци, организатори, лидери. Те са добре дошли в бизнеса точно заради тези умения“, каза още той и подчерта, че в България нещата не стоят по този начин, което допълнително демотивира служителите. „Имам ясна програма как да продължаваме напред“, категоричен е кандидатът за президент.

По повод идеята за връщане на наборната служба, ген. Радев заяви, че към настоящия момент това е невъзможно. „Необходимо е сериозно икономическо натоварване, бюджет, който не е предвиден изобщо. Инфраструктурата за наборна военна служба е унищожена. Трябва допълнително натоварване на кадровия състав“, обясни той и допълни, че никой не подлага на съмнение огромните ползи от тази служба. „Не само заради подготовката на нашата младеж за участие в кризисна ситуация. Наборната военна служба беше и прекрасен инструмент за патриотичното възпитание на младите, който вече нямаме. Преди се клеха в България, а сега в какво?“, попита кандидат-президентът. Според него решението е задължително силно военно обучение да бъде вкарано в плановете на средното образование, но затова са необходими сериозни разчети. Ген. Радев е на мнение, че след това, който има желание, ще се намерят длъжности, на които да остават и отбият наборна военна служба. „Много младежи напуснаха България само и само, за да не ходят в казарма. Не можем да си позволим повече млади хора са бягат от страната ни“, категоричен е ген. Румен Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

5

XR4

29.10 2016 в 02:54

Човека се бори за "гласове"(като всеки политик).Как очаквате да им каже нещо различно от това което искат да чуят(все пак говорим за "представители на Съюза на сержанти и офицери от запаса")?А дали е адекватно?На кой му пука?Важното е да се намърда на "Дондуков".

13056

3

Какавидков

28.10 2016 в 15:50

"Много младежи напуснаха страната... за да не ходят в казарма!"
Тоя е луд.

12182

2

sawall

28.10 2016 в 15:03

"Много младежи напуснаха България само и само, за да не ходят в казарма." Първо на първо, повечето младежи напуснаха България по съвсем други причини. Второ на второ, щом толкова пък никой не ще да ходи в казарма, или да става военен, значи причината не е толкова в наборниците, колкото в самата казарма - ако хигиената беше на ниво, ако старшините и старите кучета не издевателстваха над новобранците, ако се вършеше нещо, а не се отбиваха само номера, тогава можеше да е друго. Но истината е, че никой не иска да влиза доброволно в затвора, защото Радев мислел, че така са щели да се научат на патриотизъм.
Младежите щели да се научат да участват по време на криза? Сякаш кризите в наши дни са като едно време - обявяват война по телеграфа и после има 3 седмици да се натаманим докато дойде врага. Ако стане криза, Радев, командването на нашата армия може и да не живее да го разбере, камо ли да праща призовки по пощата и да раздава униформи и автомати на "младежта".

29217

1

Лопе де Вега

28.10 2016 в 13:57

"Много младежи напуснаха страната... за да не ходят в казарма!"

Кога бе, другарю старшина? При комунизъма ли бягаха от казармата? Или след като отмениха задължителната служба?
Ей, този иска да става президент!

И отново казармата възпитавала в духовност! А? После Йончев се сърди, че много псуваме. Как да не псуваш бе......

Поздрав!